НОВИНИ ПЛЮС

28.05.2008

Грузія вимагає гроші за збитий літак

Учора в МЗС Грузії амбасадору РФ у Тбілісі В’ячеславу Коваленку було вручено ноту з вимогою, аби Росія вибачилася за збитий 20 квітня над Абхазією грузинський безпілотний літак, а також компенсувала шкоду за втрату «безпілотника». Крім того, Тбілісі вимагає провести ретельну інспекцію у Гудауті (це на території невизнаної республіки Абхазія), де раніше розташовувалася російська військова база. Грузинське керівництво вважає, що база продовжує функціонувати і саме з тамтешнього аеродрома злетів винищувач, який і атакував «безпілотника».

Опозиція поступилася Саакашвілі на два тижні

«Об’єднана опозиція», яка вивела позавчора на вулиці Тбілісі кілька тисяч співвітчизників, вирішила припинити акцію протесту проти сфальсифікованих, на її думку, результатів парламентських виборів. Лідер об’єднання Левон Гачечиладзе закликав своїх прихильників зібратися перед будівлею парламенту на наступну акцію 10 червня, передає інформагенція «Новості–Грузія».

Арешт Піночетової «сотні»

У результаті масштабної операції в Чилі заарештовано 98 поплічників покійного генерала Августо Піночета — військових та співробітників спецслужб диктатора. Як передає «Рейтер», їх звинувачують в участі в «Операції Коломбо» у 1975 року, а конкретно — у викраденні та вбивстві 42 чилійців, противників режиму Піночета. Загалом же під час «Операції Коломбо» було вбито 119 опозиціонерів.

Ізраїль не піде з Голанських висот

Прем’єр–міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт учора спростував заяви МЗС Сирії про те, що Ізраїль готовий звільнити Голанські висоти, пише газета «Єрусалим пост». За словами Ольмерта, жодних зобов’язань у цьому — ні усних, ні письмових — його країна Дамаску не давала, а лише заявляла, що «готова піти на важкі поступки у переговорах із Сирією у цьому питанні». Нагадаємо: про поновлення переговорів між Ізраїлем та Сирією, припинених вісім років тому, стало відомо 21 травня. У центрі суперечки — статус Голанських висот, захоплених ізраїльською армією у 1967 році.

Медаль — останньому американському ветерану

Останнього з живих американських ветеранів Першої світової війни, 107–річного Френка Вудраффа Баклса нагороджено золотою медаллю за заслуги США, інформує «Ассошіейтед пресс». Пан Балкс став широко відомим кілька років тому, коли преса сповістила американцям, що в країні мешкає останній із ветеранів Першої світової. Відтоді старий і зустрічався з президентом Джорджем Бушем, і був почесним гостем Пентагона, і брав участь у військовому параді. Влада США уже навіть розпорядилася... поховати його після смерті на почесному Арлінгтонському цвинтарі.

На війну Френк Баклс потрапив 16–річним, зумівши переконати на призовному пункті, що насправді він на два роки старший, ніж вказано у метриці. Служив у Франції та Німеччині, вже після поразки Берліна, водієм та складським службовцем.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>