Любов не купиш?

27.05.2008
Любов не купиш?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Вибори у Києві пройшли під знаком тих самих порушень, які щоразу фіксують на загальнонаціональних голосуваннях. Були проблеми зі списками, помилки в документах дільничних комісій (мимовільні, а може, й спеціальні), труднощі з підрахунком голосів, заяви про фальсифікації. Тобто якраз той букет, який вміщається у звичну фразу: порушення були, але вони не вплинули на результат виборів. Найбільше порушення — підкуп виборців. Витративши шалені гроші на виборчу кампанію, деякі кандидати не економили й на купівлі чужих голосів. Ціна доходила до 50—80 доларів за душу. Цікаво, чи хоч цього разу когось покарають?

 

Списки

Ґанджі виборчих списків ударили по самих кандидатах. Наприклад, не змогли проголосувати кандидат у мери Євген Жовтяк, а також одіозний «регіонал» Дмитро Табачник, 2–й номер у списку ПР на виборах до Київради. Керівник штабу «регіоналів» Сергій Баранов–Мохорт закликав голову Шевченківської райдержадміністрації Віктора Пилипишина вибачитися перед Табачником за те, що бородатий історик не зміг проголосувати. Цікаво, а решта киян не достойні вибачення, чи це тільки Табачник у нас такий «великий українець»?

Від початку на перебіг виборчого процесу найбільше скаржився Блок Кличка. Команда боксера виявила на 23 дільницях протоколи, в яких не було прізвища Кличка. Потім непорозуміння було виправлено. Тервиборчком назвав це «технічною помилкою».

Підкуп

Насправді ж найбільша маніпуляція чекала на вибори з–за меж виборчих майданчиків. Підкуп. Людям давали по 100—250 гривень за те, щоб вони підтримали певного кандидата чи блок. Аби уникнути махлювань, спостерігачі отримали наказ пильнувати, щоб у кабінках ніхто не користувався фотоапаратами або мобільними телефонами із вмонтованою камерою. Через це кореспондент «УМ» втрапив у курйозний інцидент, коли просто спробував сфотографувати свій бюлетень на згадку...

Але підкуп усе одно був. Про це свідчать як повідомлення з виборчих штабів та дані експертів, так і дзвінки, які надходять до редакції «УМ».

Керівник виборчої кампанії Кличка Дмитро Андрієвський на прес–конференції в неділю заявив про застосування систем «Світлофор» і «Вавилон». Перша — коли виборцю на виході з дільниці видавали зелену картку, за якою можна отримати гроші. Це робилося під виглядом соціологічного опитування. «Вавилон» проводиться за принципами мережевого маркетингу. Людина, яка знайде охочих продати свій голос, отримує грошові «бонуси». Аби підтвердити «правильність» голосування, найчастіше використовують фотозйомку.

Найчастіше у зв’язку з підку­пом виборців згадували Блок Литвина і кандидата в мери Віктора Пилипишина. «До нас прийшли люди і запропонували 250 гривень за голос на підтримку Пилипишина, — розповідає «УМ» жінка, котра не захотіла наз­вати себе, — 100 гривень дали одразу, решту — потім, за фактом. У нас в сім’ї є троє дорослих, тож ми продали голоси — купили дорогі босоніжки, ще й пляшку вина, щоб «обмити».

Блок Литвина спростував свою причетність до «зелених соціологів» і купівлі голосів. «Наша політична сила не застосовувала брудні політичні технології під час передвиборчої кампанії і не має наміру користуватися подібними методами у день голосування», — заявила прес–служба БЛ.

Офіційно зафіксоване

Постфактум виявилося, що станом на восьму ранку понеділка до Міністерства внутрішніх справ надійшло 26 повідомлень про фотографування бюлетенів і 10 — про підкуп виборців. Загалом же міліція отримала 80 скарг: 16 — на незаконну агітаційну діяльність, вісім — на винесення бюлетенів за межі дільниць, 6 — на пошкодження бюлетенів. Крім того, було три скарги на хуліганство, дві — на підпали, повідомлення про замінування тощо, повідомив Департамент громадських зв’язків МВС. Інакше кажучи, якби не підкуп, то вибори можна було б назвати відносно чистими.

Підрахунок

Учора, в день підрахунку голосів, найбільше непокоєння викликали арифметичні процедури. Штаби закликали виборчі комісії якомога швидше опрацювати бюлетені. Зокрема, вони вимагали оприлюднити інформацію про достеменну явку виборців, аби потім не було вкидання голосів. У ТВК прогнозували, що явка становитиме 53—55%.

Секретар ТВК Юрій Лозовський сказав журналістам, що підстав для визнання виборів такими, що не відбулися, не існує. «Серйозних скарг ніде немає, які могли б вплинути на результати виборів, так що можна попередньо сказати, що вибори відбулися», — сказав, за повідомленням «Українських новин», Лозовський. Він заявив, що ТВК не буде квапити районні та дільничні комісії. За його словами, тервиборчком сподівається підбити підсумки виборів до середи.

 

РЕЗУЛЬТАТИ

Попередні результати виборів у Києві
— дані ТВК станом на 16.30 учорашнього дня

(підраховано 597 із 1026 дільниць)

Вибори до Київради

Блок Черновецького — 29,91%

Блок Тимошенко — 22,35%

Блок Кличка — 10,57%

Блок Литвина — 8,2%

«Громадський актив Києва» — 5,76%

Партія регіонів — 4,11%

Блок Катеринчука — 3,38%

Блок Олександра Омельченка — 2,28%

ВО «Свобода» — 2,07%

«Наша Україна — Народна самооборона» — 2%

Вибори мера

Леонід Черновецький — 36,91%

Олександр Турчинов — 18,6%

Віталій Кличко — 17,79%

Віктор Пилипишин — 6,57%

Микола Катеринчук — 4,32%

Василь Горбаль — 2,54%

Олександр Омельченко — 2,45%

Олег Тягнибок — 1,37%