Колотись чи не колотись?

23.05.2008
Колотись чи не колотись?

Допоможе чи нашкодить?

У ситуації, яка склалася навколо щеплень проти кору і краснухи (які ще називають «какою» — від скорочення КК), пересічним українцям розібратися дуже не просто. Те, що МОЗ призупинив масову вакцинацію, ще не означає повну відмову від грандіозного задуму. Цілком можливо, що через місяць–другий, коли скандал ущухне, «недоколотих» молодих людей запросять до медкабінетів, щоб ввести у перепліччя індійський препарат. Чи буде це безпечним для здоров’я українців?

 

Міжнародні експерти розберуться?

У надзвичайній ситуації, спричиненій вакцинацією, навіть «світила» не можуть дійти згоди. Одні поважні лікарі й науковці переконують, що тотальна відмова від вакцинації призведе до страхітливого епідемічного спалаху з багатомільйонними жертвами. Мовляв, без імунітету, набутого завдяки щепленню, українці вимруть, наче мамонти, і ніякі антибіотики нам не допоможуть. Інші, не менш поважні, спеціалісти завзято критикують і цьогорічну акцію проти кору й краснухи, і застосування вакцин взагалі. На їхню думку, людський організм — якщо йому не заважати — цілком спроможний захиститися від інфекції самостійно.

Та й офіційне МОЗ поводиться не дуже послідовно. Спочатку Міністерство співає дифірамби індійському виробникові вакцини та переконує населення, що «в Багдаді все спокійно», що одинадцятикласник із Краматорська помер зовсім не від щеплення, а госпіталізація понад 80 людей після процедури — не привід для занепокоєння. На закиди, що вакцина не пройшла належної реєстрації в нашій країні, перший заступник міністра охорони здоров’я Микола Проданчук обіцяє продемонструвати «правильні» документи всім зацікавленим журналістам.

Буквально минулої суботи міністр Василь Князевич видає наказ вилучити з обігу вакцину виробництва Serum Institute (Індія) та помістити препарат на карантин — на невизначений термін. А днями МОЗ почало 15–денне службове розслідування щодо дотримання посадовцями законодавства при державній реєстрації, ввезення на територію України та застосування вакцини проти кору та краснухи виробництва компанії Serum Institute. Першого заступника міністра Миколу Проданчука та заступника головного державного санітарного лікаря України Людмилу Мухарську на час проведення розслідування відсторонили від виконання обов’язків.

У середу очільник МОЗ ініціює проведення міжнародної експертизи за наслідками вакцинації в Україні проти кору і краснухи та просить СБУ і прокуратуру розібратись у скандальному питанні. Коли будуть результати міжнародних лабораторних досліджень — невідомо. Утім українські експерти заявляють, що вони вже сьогодні готові пояснити причину провалу «операції КК». Точніше, низку причин.

А як же принцип «не нашкодь»?

На думку більшості експертів, вакцинація сама по собі — річ потрібна і корисна. Але за умови дотримання всіх вимог до проведення кампанії. А з цим в Україні чомусь не склалося. «Найбільше нас непокоять два моменти. По–перше, серйозніше втручання в роботу організму проводиться без показань, — зазначає президент ГО «Ліга захисту громадянських прав» В’ячеслав Костилєв. — Ніхто навіть і не намагається з’ясувати, чи треба цій конкретній людині проводити маніпуляцію. А як же головний канон медицини — не нашкодь, доки лікар не буде переконаний, що це справді необхідно пацієнтові? По–друге, уколи роблять без виявлення протипоказань. Медики просто не знають, що вакцина точно не зашкодить окремо взятій людині. Якби ці дві прості й логічні вимоги були дотримані, то вакцинація як масове явище була б технічно неможливою. І це потягло б за собою багатомільйонні збитки фармкомпаній. Тому з нашими дітьми грають у «російську рулетку»: пощастить — не пощастить, виживе — не виживе».

«Сама ідея вакцинації хороша, але проводити її треба за правильною стратегією, — зазначає доцент кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця Андрій Шкурба. — А сьогодні проводиться масова акція, які зовсім не потрібна населенню України. Що б мені не казали у МОЗІ, але я знаю, що більше 80 відсотків населення України мають антитіла до вірусу кору. Це люди, в яких імунітет виробився або після попередньої вакцинації, або після хвороби. Додаткове введення вірусу у вигляді вакцини зашкодить таким людям! Нейротропний вірус кору вражає нервову систему і призводить до дуже серйозних наслідків у вигляді так званих повільних інфекцій із ураженням нервової системи. Введення комбінованої вакцини людям, які перехворіли на кір чи краснуху, може призвести навіть до смертельних випадків. Повальне щеплення — це велика помилка!»

Ми ж не азіати!

Голова Комітету соціальних питань Національної ради жінок України, доктор медичних наук, імунолог, професор Катерина Гаркава зазначає, що ще в лютому 2008 року вітчизняні вчені попереджали Міністерство охорони здоров’я України про недоцільність проведення масової вакцинації. Тоді МОЗ пообіцяв відтермінувати проведення вакцинації до кінця року, поки дослідники не перевірять якість запропонованої вакцини. Незважаючи на це, МОЗ почав масову вакцинацію проти кору і краснухи. А це, як говорять учені, може вилитися у дуже велику проблему. Адже полівакцина від кору та краснухи індійського виробництва, яку успішно випробували в Ірані і якою не менш успішно вакцинували дев’ять мільйонів турків та вісім мільйонів мешканців Узбекистану, за своєю природою не могла безпроблемно застосовуватися в Україні. Причина — у расових відмінностях!

«Раніше вакцини йшли переважно із Західної Європи, і ми більш–менш їм довіряли, — каже професор Гаркава. — Азіатське походження цієї вакцини відразу насторожило імунологів. І не тільки через можливі проблеми з якістю. Ми знаємо, що антигени представників різних рас відрізняються одне від одного. Використовуючи цю вакцину, ми вводимо «чужі» антигени і провокуємо конфлікт в організмі на кшталт того, який відбувається при переливанні крові «не тієї» групи. Відповідно до генетичної карти, українці належать до європейської раси, а не до кавказоїдів, як це вважалося раніше. І ми дуже відрізняємося від людей іншої раси за системою гістосумісності, яка відповідає за приживання трансплантованих органів, невідторгнення перелитої крові та за інші аспекти».

«У ЮНІСЕФ нам кажуть, що індійська вакцина була успішно випробувана в Ірані, — каже академік Української академії наук, заступник директора Науково–дослідного інституту інформаційно–хвильових технологій, біолог–теоретик Наталія Околітенко. — Вірю, що так і було. Більше того, я можу наперед сказати, що ця вакцина буде успішно випробувана в самій Індії, у Таджикістані і серед циган. Із тієї простої причини, що це нащадки согдіан, певної генетичної раси. Але ми, європейці, — зовсім інші. У нас інший набір і комбінації біологічних властивостей–маркерів, абсолютно інший антигенний склад. Для українців введення азіатських антигенів буде катастрофою. І я впевнена, що через 7—12 років наслідки цієї вакцинації будуть значно серйозніші, ніж зараз».

Поспіхом добре тільки від вовка тікати

За наказом МОЗ, в Україні планували вакцинувати 8 мільйонів молодих людей за дуже стислий термін — усього два тижні. Навіть для людей, далеких від медицини, зрозуміло, що це нонсенс! «Чи можуть медики на місцях за цей період визначити стан здоров’я кожної людини, яка підлягає щепленню? — ставить риторичне питання Катерина Гаркава. — Хіба за п’ять хвилин можна визначити рівень опору імунітету до кору й краснухи, ймовірність алергічної реакції? Це фізично неможливо, за всього бажання лікарів».

За словами фахівця, такі проблеми нікуди не подінуться, аж поки наше законодавство не матиме правової регуляції відносин між пацієнтом і медичним закладом. У Законі України «Про інфекційні хвороби» не сказано жодного слова про те, хто мусить нести відповідальність у разі поствакцинальних ускладнень. У жодному документі не зазначено, коли і де людина мала б перевірити свій стан здоров’я, перш ніж вакцинуватися. Якщо ніхто не буде відповідати за те, як людина почуватиметься після щеплення, то й вакцинація повинна бути добровільною, як у цивілізованих країнах.

 

А як правильно?

На думку імунологів, повністю відмовлятися від щеплення — справді небезпечно. Але кожна людина має знати, що, перш ніж робити щеплення, їй треба ОБОВ’ЯЗКОВО:

1) з’ясувати, чи здорова людина, чи не має вона протипоказань до щеплення (одного вимірювання температури, як ви розумієте, для цього недостатньо);

2) перевірити чи не виникне в пацієнта алергічної реакції саме на цей антиген (шкірні проби, які дають відповідь на це питання, роблять у багатьох алергоцентрах);

3) визначити рівень антитіл до збудника кору та краснухи (як це зробити, пояснить імунолог)

Отримавши відповіді на ці три запитання, кожна людина має сама вирішити: треба їй вакцинуватися чи ні. І ніхто не має права примусити громадянина до цього кроку.

Це в ідеалі. А що ми маємо сьогодні? Як розповіла «УМ» педіатр Наталя Коломієць, методика вакцинування школярів мало змінилася за останні роки. Дітей групами приводять до медкабінету. Медики нашвидкуруч вимірюють учням температуру й оглядають язик (таким чином виявлять хворих на грип, ангіну чи інші захворювання). Тих, у кого горло не запалене і температура в нормі, саджають на стілець, протирають спиртом шкіру на передпліччі та вводять вакцину одноразовим шприцем. Дітей із гарячкою та явними ознаками застуди відправляють додому лікуватися — їм щеплення зроблять пізніше. Ні шкіряні алергопроби, ні попередній забір крові на аналіз ніхто не проводить.

От коли зміниться такий підхід до вакцинації, коли медкабінет не буде пропускати через себе десятки необстежених людей, тоді й проблем не буде, кажуть експерти. І діти не вмиратимуть після процедури, покликаної зробити їх здоровішими...