Порятунок від 112

21.05.2008
Порятунок від 112

Віталій Кличко впевнений у своїй перемозі.

Якість міського життя в столиці викликає нарікання багатьох киян, що очікують на проведення дострокових виборів для кардинальної зміни міської влади. Проте в одному з найважливіших сегментів київського господарства — роботі рятувальних служб — ситуація змінилася на краще з 20 травня.

Відомий столичний політик та знаний у світі спортсмен Віталій Кличко давно прагнув, щоб місту зробили корисний та змістовний подарунок. Після подорожей десятками міст планети один із найвідоміших киян у світі прийшов до висновку, що доречно звернутися до тих, хто може полегшити роботу надзвичайних служб. У цьому є своя логіка, адже проблема ефективної роботи служб порятунку полягає не лише у високій кваліфікації — у цьому компоненті київські пожежники не поступаються своїм закордонним колегам, а в технічній оснащеності. До того ж існує об’єктивна потреба модернізувати роботу Служби порятунку, перетворивши її на частину загальноєвропейської системи, готової прийти на допомогу.

Як виявилося, столичне управління МНС дотепер користувалося морально застарілою телефонною системою «Дозор» 1989 року випуску. Її можливості не лише кардинально відстали від потреб міського господарства мегаполісу, вона не підлягає модернізації. До того ж система розрахована на аналогові телефонні мережі, тоді як сьогодні в Києві панує міський цифровий та мобільний зв’язок. Саме тому Блок Кличка свого часу публічно наголосив на цій проблемі. І от сьогодні її вирішено — у міста з’явився сервер 112 п’ятого покоління, здатний протягом хвилини обробляти сот­ні дзвінків. На обробку одного дзвінка потрібно не більше шести секунд, незалежно від того, з міського чи мобільного телефону надійшов вхідний сигнал.

Передача сервера служби 112 значно збільшила шанси України на проведення Євро–2012, адже створення єдиної Служби порятунку — обов’язкова умова для його проведення в нашій країні. Своїми ініціативними діями Віталій Кличко вкотре довів, що він реально піклується про зростання авторитету та престижу Києва в Україні та світі. Варто відзначити, що нове обладнання київських рятувальників є не лише найсучаснішим з аналогічного устаткування в столицях міст колишнього СРСР, а й перевершує за своїми можливостями аналогічну техніку, що функціонує в деяких європейських столицях. Його використання матиме величезне значення для створення єдиної національної Служби порятунку, про що вже кілька років говорять багато українських політиків. На щастя, в Києві знайшлися небайдужі городяни, які від слів перейшли до реальних справ. Але найголовніший зміст подарунка місту — мільйонам киян стало жити спокійніше. Відтепер вони можуть бути впевнені, що якщо трапиться лихо, муніципальні служби порятунку оперативно прийдуть на допомогу, врятують життя та зменшать страждання.

Ольга ШКОБА