Свого б’ють по паспорту, щоб чужі боялися?

21.05.2008

Генеральний прокурор Олександр Медведько звернувся до Святошинського райсуду із заявою про скасування рішень, які дозволили народному депутатові від «НУНС» Давиду Жванії набути в 1999 році громадянство України. Генпрокурор просить переглянути попереднє рішення Радянського райсуду у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Генпрокурор пояснює, що в 1999 році Жванія пред’явив у суді документ, виданий паспортним столом Тбілісі, про зняття його з реєстрації 21 червня 1991 року «у зв’язку з виїздом до міста Києва». Тобто в той час, коли було проголошено незалежність, Жванія ніби перебував в Україні. Це дозволило йому клопотати про надання паспорта із тризубом. «Проте, як вбачається з матеріалів справи, Жванії уперше видали посвідку на проживання (в Україні) 2 жовтня 1997 р. Крім того, 16 вересня 1998 р. видано посвідку на проживання в Україні на підставі його заяви, в якій він зазначив, що вперше прибув в Україну в 1996 році та перебував в Україні 10 разів загальним терміном три місяці», — пояснив Медведько у заяві, котру наводить сайт «Українська правда».

Що цікаво: в заяві до суду Генпрокурор прямо вказує на джерело «нововиявлених обставин»: «Генеральній прокуратурі стало відомо про рішення Радянського районного суду Києва лише після надходження звернення заступника глави секретаріату Президента — уповноваженого Президента з питань контролю за діяльністю СБУ Ігоря Пукшина». Тобто фактично Медведько знімає із себе відповідальність за пресинг Жванії й дає зрозуміти, що ініціатори позову працюють на іншій вулиці.

Реакція Давида Жванії на подання Генпрокурора була різкою. «За цим усім стоїть Балога — він просто дикун! Мені це все нагадує агонію, яка принижує тих, хто таке ініціює, — сказав Жванія в коментарі «УП». Зараз він входить до «Народної самооборони» та фінансує її проекти, які далеко не завжди йдуть у фарватері Банкової, також Давид Важаєвич є вельми лояльним до Юлії Тимошенко. Жванія заявляє: «Моє громадянство ніхто не анулює, тому що такого способу просто не існує». При цьому він посилається на норму Конституції: «Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство».

Народний депутат із «НУНС» Роман Зварич теж каже, що позбавити Жванію громадянства неможливо. «Згідно із чинним законом про громадянство, одним із авторів якого є я, існує єдиний випадок, у якому людину можна позбавити громадянства України: в разі набуття нею громадянства іншої держави. Все», — пояснив учора Зварич журналістам у парламенті.

Інші «нашоукраїнці» у кулуарах розповідали, що питання Жванії розглядалося на засіданні фракції, і всі висловлювали велике обурення діями Пукшина. За непідтвердженими даними, нібито навіть ухвалили рішення запропонувати Президентові звільнити заступника Балоги.

 

БУКВА ЗАКОНУ

Стаття 19 Закону «Про громадянство»: «Підставами для втрати громадянства України є... набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів».