У Яценюка буде компанія

21.05.2008

Можливо, завтра Голова ВР Арсеній Яценюк уже не сумуватиме в президії на самоті — тримати оборону від «блокаторів» йому допомагатимуть заступники. Звісно, якщо їх нарешті оберуть, адже це питання переноситься вже кілька місяців поспіль — відтоді як самого Яценюка обрали Головою ВР. Хоч уже давно визначилися з тим, яким політичним силам відійдуть вакантні крісла, і коаліційний БЮТ, добровільно поступившись посадою першого віце–спікера опозиції, одразу назвав свою кандидатуру на «звичайного» заступника — Миколу Томенка.

Здавалося, ніщо вже не заважає парламентаріям доукомплектувати президію, але процес загальмувала фракція Партії регіонів. Спершу там ніяк не могли визначитися з достойником, який сяде по праву руку від Яценюка. Потім нібито висунули досвідченого комуніста Адама Мартинюка (подейкують, це стало «останньою краплею» для Раїси Богатирьової, яка теж прагнула посісти це крісло), викликавши категоричний спротив «Нашої України — Народної самооборони». Після того, як стало зрозуміло, що коаліція Мартинюка не підтримає, оскільки БЮТ із партнерських міркувань теж не хотів голосувати за кандидатуру, яку рішуче заперечує «НУНС», «Регіони» зрештою визначили з–поміж кількох претендентів двох «фіналістів». І вже протягом досить тривалого часу претендентами на посаду першого «віце» залишаються Андрій Клюєв та Сергій Льовочкін.

Одного з них у «комплекті» з Томенком парламент міг посадити в президію ще вчора. Принаймні напередодні на погоджувальній раді це питання було внесене у вівторковий порядок денний. Причому одним із найпалкіших апологетів якомога швидшого призначення віце–спікерів, за свідченнями очевидців, був голова Регламентного комітету ВР Олександр Єфремов — представник Партії регіонів.

Однак іще до початку ранкового засідання з’ясувалося, що заповнення вакантних посад у керівництві парламенту переноситься на четвер. Як пояснювали «УМ» нардепи від коаліції, таким було прохання ПР. «Регіони» попросили перенести це питання на четвер, бо вони хочуть голосувати за віце–спікерів в один день зі звільненням «сумісників», — розповів «НУНСівець» Тарас Стецьків. — Ми йдемо назустріч опозиції, тому не протестували».

«Регіонали» ж, навпаки, ствер­джували, що ні про яке перенесення не просили. «Наскільки мені відомо, це не наша ініціатива, а спільна домовленість, — зауважив Ярослав Сухий. — Як я розумію, дві фракції коаліції хотіли б ув’язати вибори заступників Голови Верховної Ради з іншими якимись законопроектами, тому за спільною згодою розгляд цього питання перенесений на четвер. Зараз це обговорюється». А у ПР, за словами Сухого, проблем немає — фракція готова «хоч зараз» надати свого кандидата... от тільки спершу треба таки обрати з двох одного.

Кому саме пощастить, представники «Регіонів» прогнозувати відмовляються — мовляв, у них демократія, тому все вирішуватиметься на фракції. Зрештою, є ж іще вищезгаданий Єфремов, якому складно приховати своє бажання «обійти» і Клюєва, й Льовочкіна в боротьбі за місце у президії.

Однак, як «по–секрету» зізнавалися «УМ» деякі «регіонали», уже майже не залишилося сумнівів у тому, що першим віце–спікером стане таки Сергій Льовочкін. Утім це й не дивно, якщо вірити чуткам, що у Партії регіонів дедалі більше залежить від Дмитра Фірташа, який, кажуть, зараз дотує ПР значно щедріше, ніж колишній головний спонсор Рінат Ахметов. А красень Льовочкін, окрім того, що свого часу був помітною фігурою в Адміністрації Президента Кучми, відомий іще й як «людина Фірташа», якого, не приховуючи, називає своїм добрим другом.