Українська страва «Фонд Ю»

21.05.2008
Українська страва «Фонд Ю»

Андрій Портнов відступати не хоче. (Фото з сайту «Українська правда»)

За браку «гарячих» тем парламентського дня чи не найпопулярнішою серед журналістів фігурою в кулуарах Верховної Ради вчора був Андрій Портнов. Що й не дивно — напередодні проти нього порушили кримінальну справу, а на цьому тижні Рада має визначитися з головою Фонду держмайна. За звільнення з цієї посади Валентини Семенюк–Самсоненко і призначення нового керівника ФДМУ парламентарії планують голосувати завтра. Як відомо, Кабмін вніс до ВР пропозицію замінити Семенюк саме на Портнова. Наразі пан Андрій є виконуючим обов’язки голови — принаймні з точки зору уряду, який його призначив, оскільки у секретаріату Президента на цю ситуацію інший погляд.

У результаті Портнов опинився у вельми складній ситуації. Одна справа — бути об’єктом розслідування, поки залишаєшся народним депутатом, а отже, маєш недоторканність. І зовсім інша річ — фігурувати у кримінальній справі, будучи «доторканним» головою ФДМУ. До слова, саме у четвер Верховна Рада планує не лише розглядати питання звільнення–призначення керівництва Фонду держмайна, а й позбавити мандатів тих нардепів, які обіймають посади у виконавчій владі.

Можливо, це стало однією з причин, з якої у понеділок БЮТівець Портнов звернувся до Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко із проханням знайти іншу кандидатуру на посаду керівника ФДМУ. Сам в.о. пояснив причину свого звернення до Тимошенко інакше: «Я не хотів, щоб через мою особу не виконувалася дохідна частина бюджету і було блокування цього питання з боку однієї з фракцій коаліції».

Як сказав учора сам Портнов, «Прем’єр–міністр вирішила так, як вирішила фракція». А Фракція БЮТ, на засіданні якої розглядалося це питання, й надалі наполягає на цій кандидатурі в голови Фонду держмайна. Також у БЮТ к­атегорично спростовують інформацію, яка промайнула у ЗМІ, нібито фракція погодилася висунути іншого претендента, бо секретаріат Президента нібито згоден «на будь–кого, тільки не Портнова». Називалося ім’я Наталі Королевської, однак сама депутатка теж запевняє, що інших варіантів, окрім Андрія Портнова, у БЮТ і не було.

Андрій Шкіль від імені своєї фракції висловив сподівання, що після дотримання Блоком Тимошенко домовленостей під час голосування за закон про Кабмін партнери по коаліції не в­исуватимуть додаткових умов, аби підтримати «тимошенківського» кандидата на посаду голови ФДМУ.

У «НУНС» конкретної відповіді на те, чи готова фракція проголосувати за звільнення Семенюк і призначення Портнова, уникають. «На це питання я зможу відповісти лише після того, як буде прийнята дер­жавна програма приватизації. Бо для мене, як і для всієї нашої фракції, насамперед важливим є не питання кадрів, а програма, за якою відповідні кадри діятимуть», — зауважив «нашоукраїнець» Роман Зварич.

На тому, що спершу треба ухвалити програму приватизації, а вже потім — розбиратися з портфелями, наполягає і Блок Литвина. «Спочатку ми повинні побачити план приватизації, а вже після цього вибирати виконавців під цей план», — пояснив «УМ» позицію фракції Михайло Сирота. І лише голосування Партії регіонів уже можна спрогнозувати напевне: «Ми не голосуватимемо за жодні кадрові питання, бо це право коаліції, яка сформувала уряд — висувати людей на певні посади і потім нести відповідальність за ту політику, яку ці люди проводять. Тому ми не дамо голосів ні за звільнення чинної голови Фонду держмайна, ні за призначення нового», — запевнив «УМ» Михайло Чечетов.

Натомість лідер фракції БЮТ Іван Кириленко не приховував, що його сила продовжує переговори з «Регіонами», сподіваючись на їхню підтримку в цьому питанні. Зрештою, з огляду на те, що «НУНС» швидше готова проголосувати за звільнення Семенюк, ніж за призначення Портнова, можливий і третій варіант: Фонд держмайна взагалі залишиться «обезголовленим».