НОВИНИ ПЛЮС

21.05.2008

Макарони по–флотськи подешевшають

Верховна Рада встановила максимальну торгову надбавку на соціально значимі продукти харчування. Тепер вона може становити не більше 15 відсотків. Саме таку норму встановлює відповідний законопроект, за який депутати проголосували в цілому. Автори цього законопроекту переконані, що такі обмеження здешевлять ці продукти майже вдвічі. Також законопроект передбачає механізми врегулювання стосунків торгових мереж та виробників продукції. Тоді як у випадках порушення норм цього законопроекту винному доведеться сплатити всю суму торгової надбавки та штраф у розмірі подвійної виручки. Таке найсуворіше рішення може винести Державна інспекція з контролю за цінами, а виручені гроші направлятимуться до місцевих бюджетів — за місцем здійснення торгівлі підприєм­ством–порушником. Для того ж, щоб торгові мережі знали, до яких продуктів їм зась, закон встановлює чіткий перелік. До нього входять: борошно пшеничне вищого, першого і другого гатунків, борошно житнє обдирне, хліб, хлібобулочні та макаронні вироби борошна зазначених сортів. А також крупи, свинина, яловичина, кури, яйця курячі, м’ясні та ковбасні вироби (крім сирокопчених та сиров’ялених), молоко, сметана, кефір, ряжанка, сири кисломолочні, масло, сіль, цукор, олія та овочі (картопля, капуста, буряк, морква).

Покаявся — платиш менше

Антимонопольний комітет знизив суми штрафів для двох найбільших виробників олії — компаній «Кернел–Трейд» і «Сантрейд» у 60 разів. Нагадаємо, ще в березні АМКУ оштрафував їх за необґрунтоване підвищення цін на рекордні для України 60 мільйонів гривень. Тепер же їм доведеться заплатити лише по мільйону гривень кожній. В АМКУ пояснюють, що комітет знизив суму штрафу, бо компанії визнали факт порушення та знизили ціну на свою продукцію (в середньому — на 10—15 відсотків). Саме зниження цін стало першою ластівкою зменшення штрафів, пояснюють там. Тепер же компанії взяли зобов’язання виплатити штрафи до держбюджету протягом тижня та втримувати ціни на стабільному рівні.

Такого хліба ми ще не їли

Міністерство аграрної політики зробило детальний прогноз цьогорічного врожаю зернових. Так, із очікуваних 40 мільйонів тонн майже половина (трохи більше 19 мільйонів тонн) — пшениця. А це майже на 6 мільйонів тонн більше минулорічного показника. Значний урожай міністерські чиновники очікують й інших ключових культур. Наприклад, майже 9 мільйонів тонн ячменю (це на 3 мільйони більше ніж торік) та більше 9 мільйонів тонн кукурудзи (на 2,5 мільйона більше за 2007 рік). Загальна ж пропозиція зерна, включно з перехідними запасами, цьогоріч становитиме 46 мільйонів тонн. А це — найбільший показник за останні 15 років. Крім цього, за балансом, при такій кількості зерна Україна зможе експортувати близько 13,5 мільйона тонн, підраховують у Мінагрополітики. Із них приблизно 8,7 мільйона — пшениці.

Гривня, кажуть, потовщає

Ціни в Україні зростають усе повільніше, і завдяки цьому в другому півріччі інфляція становитиме лише 3 відсотки порівняно з нинішніми 13, прогнозує голова Національного банку України Володимир Стельмах. За його словами, найгірше вже позаду, адже пік здорожчання товарів припав на березень. Тож тепер, завдяки спільним діям НБУ та уряду, ціни поступово зменшуються. Проте остаточно під контроль їх вдасться взяти лише за 6 місяців. Протягом цього періоду Нацбанк продовжуватиме впливати на ціни валютним курсом та обмеженням кредитної активності банків.