Ура, запрацювало!

17.05.2008
Ура, запрацювало!

Нетипова картина: депутати за роботою. (Укрінформ.)

«Не дай Бог, ще почнемо працювати», — пожартував учора Арсеній Яценюк, відкривши пленарне засідання Верховної Ради. Так Голова ВР відреагував на результати реєстрації — на табло «висвітився» 431 нардеп. Хтозна, чи на парламентаріїв і справді вплинуло четвергове попередження спікера про те, що депутати, не зареєстровані на засіданні, не отримають зарплати за відповідний робочий день, чи хтось десь із кимось про щось нарешті домовився, але Рада справді запрацювала. Щоправда, із запізненням на півтори години, зате несподівано продуктивно. Ухваливши вистражданий закон про Кабінет Міністрів («реверанс» у бік «НУНС» і Банкової) та «півтора» з трьох «антиінфляційних» законів (яких так прагнули БЮТ і уряд). Кадрові зміни у Фонді держмайна домовилися здійснити наступного тижня.

Надія на те, що трибуну буде розблоковано, а роботу — розпочато, з’явилася ще зранку, коли представники БЮТ у кулуарах розповіли журналістам, що на засіданні фракції було ухвалене рішення піти на поступки партнерам по коаліції. Себто проголосувати за закон про Кабінет Міністрів, «якщо цього так хочеться «Нашій Україні». Нагадаємо, ухвалення цього закону в новій редакції, яка посилює позиції Президента, повертаючи йому відібрані на користь уряду повноваження, і водночас виправляє деякі відверті ляпи, ухвалені в минулому скликанні ВР дружним голосуванням фракцій Блоку Тимошенко і Партії регіонів, записане в коаліційній угоді між «НУНС» і БЮТ.

І справді, незабаром «тимошенківці» відійшли від президії. Ще трохи, і 245 голосами (коаліції «допомогла» фракція Блоку Литвина) був затверджений закон про Кабмін. Як пояснив голова фракції Іван Кириленко, БЮТ налаштований на конструктивну роботу, тому і зняв «блокаду», однак не надто сподівається на відповідний крок назустріч з боку «нашоукраїнців». «Я дуже сумніваюся, що («антиінфляційні») закони будуть прийняті в першому і другому читанні, — зауважив Кириленко. — Але ми повністю виконуємо досягнуті домовленості і чекаємо на те, що так діятимуть і партнери по коаліції. Весь зал кричить, що вони за боротьбу з інфляцією і за те, щоб людям краще жилося. Ми просимо проголосувати ці три прості закони, і зараз подивимося, як це буде».

Інший Кириленко — В’ячеслав, лідер фракції «НУНС» — розкритикував «безпідставне і непотрібне» блокування президії БЮТівцями, зауваживши, що якби не воно, «умовно «антиінфляційні» закони», якими боротьба з інфляцією «насправді далеко не вичерпується», могли бути ухвалені ще у вівтороксередучетвер. Але від імені фракції висловив готовність підтримати ці «умовні» законопроекти. На що однофамілець Іван навіть заявив: якщо «НУНСівці» справді підтримають «антиінфляційні» проекти, він готовий вибачитись за блокування роботи ВР.

Але поки що вибачень, мабуть, чекати не варто. Перший закон, щодо регулювання реалізації окремих соціально­значимих продуктів харчування (ним розмір граничної торговельної надбавки на такі продукти обмежується на рівні 15 відсотків від оптововідпускної ціни виробника до кінцевого споживача), був схвалений 251 голосом — коаліція плюс комуністи.

А далі справа «заглухла». На черзі був один із найбільш контраверсійних із запропонованих командою Тимошенко законопроектів — про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну деяких видів м’яса. Згідно з ним, цього року передбачалося дозволити завезти в Україну з нульовою митною ставкою 250 тисяч тонн закордонної яловичини, свинини й курятини. Як зауважили майже однаковими словами «литвинівець» Олег Зарубінський та комуніст Адам Мартинюк, насправді це м’ясо вже ввезене, і рішенням Верховної Ради просто «хочуть освятити контрабанду». Активно критикували проект і «НУНСівці», але голосували. Однак голосів щоразу не вистачало, хоч Яценюк на вимогу БЮТ оголошував голосування кілька разів. 225, 224, 223... Зрештою головуючий констатував, що навіть якби цей закон був ухвалений, він діяв би лише до моменту вступу України в СОТ. А членом Світової організації торгівлі наша держава стала саме вчора...

Трохи краща доля чекала на закон про митний тариф, який ухвалили, але тільки в першому читанні («за» — 237). Голова ВР пообіцяв, що на голосування в цілому проект буде винесений вже наступного вівторка. Але Блок Тимошенко все одно дуже образився — на близьку до голови секретаріату Президента партію «Єдиний центр». Як сказано у поширеній з цього приводу заяві БЮТ, члени «ЄЦ», які входять до фракції «НУНС», «демонстративно вийняли картки для голосування і покинули сесійну залу», щойно дійшло до розгляду останнього «антиінфляційного» законопроекту.

Схоже, наступний сесійний тиждень знову буде непростим. Особливо якщо врахувати, що на ньому парламент планує розглянути питання про звільнення з посади голови Фонду держмайна Валентини Семенюк. А на вівторок у Кабміні призначений аукціон із продажу Одеського припортового заводу...

А ТИМ ЧАСОМ...

Замість Раїси Богатирьової і Володимира Рибака заступниками керівника фракції Партії регіонів у парламенті обрані народні депутати Михайло Мироненко і Віктор Тихонов. Першим заступником голови фракція обрала Олександра Єфремова, «звичайним» заступником став Анатолій Кінах.

Нагадаємо, Раїса Богатирьова вже майже півроку працює секретарем Ради національної безпеки й оборони, однак при цьому досі не склала мандата народного депутата і до вчора значилася заступником голови фракції ПР.