Помста за кепку Лужкова

16.05.2008

Народного депутата України, лідера партії «Пора» Владислава Каськіва не пустили на територію Російської Федерації. Учора, коли він прибув у Москву для участі в дискусійній телепрограмі «До бар’єру», Влада затримали на пропускному пункті летовища й повідомили, що його перебування на території Росії може становити загрозу безпеці та цілісності РФ.

«На паспортному контролі нам повідомили, що Владислав не має права перетинати кордон на підставі статті 27 закону Росії про в’їзд та виїзд із РФ, і прочитали кілька рядків із цього закону, — розповіла «УМ» прес–секретар «Пори» Юлія Іванова по телефону з аеропорту «Шереметьєво». — У Каськіва вилучили дипломатичний паспорт. Ми відразу зв’язалися з українським консулом».

Учора по обіді Владислава Каськіва було депортовано назад, в Україну. Програму «До бар’єру!» на телеканалі НТВ, яка мала бути присвячена українсько–російським стосункам і статусу Криму, скасували. До речі, опонентом Каськіва в ток–шоу мав бути Володимир Жириновський.

Хоч би що говорили офіційні особи в Росії, а відмова в допуску Каськіва на територію РФ виглядає як реакція на санкції України щодо мера Москви Юрія Лужкова. Нагадаємо, главу уряду столиці РФ було оголошено персоною «нон грата» в Україні через заяви, в яких він поставив під сумнів український статус Криму та Севастополя.

Ми таке вже проходили: у відповідь на «червоні картки» Києва для українофобів Затуліна та Жириновського в Росію не пускали наших Жулинського та Порошенка. Така «дипломатична війна» тривала в 2005—2006 роках, доки президенти обох країн не домовилися переглянути «чорні списки». Тепер усе почалося знову. У Москві вважають, що на кожну російську персону «нон грата» треба відповідати тим самим чином. Хоча, якщо Лужков справді дозволив собі хамські й ворожі публічні вислови в бік України та її територіальної цілісності, то чим провинився Каськів, ніхто так і не сказав. Один із активістів Помаранчевої революції просто виявився першим із нардепів, хто полетів у Росію після скандалу з Лужковим.