Вимоги Гавела

Вимоги Гавела

Чеський парламент повернувся до 1945 року, коли тодішня Підкарпатська Русь, відповідно до угоди з Радянським Союзом, була приєднана до Української РСР та перетворена на Закарпатську область. Нині у парламентських комітетах Чехії розглядається питання про відшкодування втраченого майна, яке чехословацькі громадяни залишили на території Підкарпатської Русі. Правий уряд Мірека Тополанека вже заявив про своє негативне ставлення до цього проекту.

Мор дітей

Мор дітей

Попри зусилля медиків, у Китаї стрімкими темпами поширюється епідемія зараження ентеровірусом–71. Кілька днів тому влада повідомляла про три з половиною тисячі випадків захворювання, а офіційна китайська інформагенція «Сіньхуа» повідомила вже про 12 тисяч заражених дітей. 27 дітей померли. Хвороба вже поширилася на сусідній В’єтнам, де на вчорашній день було зареєстровано 400 випадків захворювань. Поширенням хвороби занепокоєна Росія. Вчора представники «Роспотребнагляду» заявили: «Не виключено, що інфекція може перекинутися на територію Хабаровського краю. За нашими даними, епідемія вже дісталася до Пекіна». Дійсно, агенція «Сіньхуа» повідомляє про щонайменше півтори тисячі заражених столичних діток.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Голодомор, сер

Голодомор, сер

Учора в Амстердамі, а в суботу — в Лондоні відбулися чергові акції в рамках проекту «Україна пам’ятає — світ визнає». Коли верстався номер «УМ», інформації про те, в яких умовах відбувалося виконання «Панахиди за померлими з голоду» Євгенія Станковича і Дмитра Павличка в Нідерландах, ще не було. Але лондонська історія виглядає дуже прикро — у престижному, хорошому, акустичному залі «Кадіган Холл» сиділо не більше сотні осіб. Можна, звичайно, пишатися, як це роблять представники нашого посольства, що серед них було двоє членів британського парламенту, які на свята залишилися в Лондоні, та посли Грузії, Литви й Еквадору, і що ця сотня глядачів захоплено аплодувала, якби це робили триста. Але, на мій погляд, є сенс суворо поговорити на високому рівні в Києві і пояснити Міністерству закордонних справ, що це — не чергова акція для галочки чи чиясь забаганка, а серйозний і, що важливо, дуже дорогий інструмент впливу на світову громадськість, який надалі дуже прислужиться і дипломатам, і політикам, і не лише їм.

Спостерігати за гарячим

Спостерігати за гарячим

Учора представники київської організації УНА–УНСО і посольства Грузії відвідали могили чотирьох українських стрільців, які загинули 15 років тому під час грузинсько–абхазької війни і поховані на Байковому цвинтарі в Києві. «Ми дуже цінуємо український народ за ту допомогу, яку ви нам надали, і дуже хочемо віддячити колись українському народу, сини якого стояли плечем до плеча з нашими воїнами», — зазначив «УМ» радник посольства Араіл Цинцадзе.

Триколор, битий жовто–блакитним

Триколор, битий жовто–блакитним

Щоправда, з масштабами активісти тутешньої організації «Прорив» дещо загнули: вони мають намір роздати лише 5 тисяч триколорів у дев’яти найбільших містах півострова. А почнуть із Сімферополя, де на одній із будівель Радянської площі спробують розтягнути державний прапор Росії площею 35 квадратних метрів.

Всі статті рубрики