Слава Айболитю!

10.04.2008

Переглядаючи стрічки теленовин, можна подумати, що українців найбільше цікавлять політичні баталії у Верховній Раді та ситуація навколо НАТО. Утім дослідження громадської думки, проведене аналітичним центром «Соціоконсалтинг» на замовлення благодійного Фонду Бориса Литовського «Здоров’я нації», показало, що політичні проблеми непокоять менше половини населення нашої країни. 95 відсотків із 2007 опитаних жителів різних регіонів заявили, що найбільше їх турбує збереження власного здоров’я. Соціологів вразило те, що і серед людей похилого віку (кому за 60 років), і серед молоді (18—30 років) рейтинг збереження здоров’я виявився майже однаковим. Про це «УМ» дізнавалася від засновника Фонду «Здоров’я нації» Бориса Литовського.

 

— Борисе Наумовичу, як би ви пояснили той факт, що здоров’я турбує українців більше, ніж проблеми з паливом, якість освіти і вступ до НАТО і СОТ?

— Річ у тім, що все населення нашої країни можна поділити на дві категорії: лікарі та пацієнти. І рано чи пізно кожен із нас звертається до лікаря: і жінка, яка хоче народити здорову дитину; і малюк, який проблемно з’являється на світ, і пенсіонер із набором хронічних захворювань. Тому тема збереження здоров’я непокоїть практично кожного українця. Крім того, дослідження показало, що найбільшу довіру в респондентів викликає інформація, отримана від учителів (їм довіряють 65% опитаних) та лікарів (58% ). Третє місце посіли сусіди, четверте — журналісти. А народні депутати й уряд виявилися аутсайдерами. Їм довіряють лише 8—10 % населення. 58 % — це немало, але наша спільна задача — зробити так, щоб пацієнти довіряли лікарям на всі 100 відсотків. Тоді терапія обов’язково даватиме гарний результат. Тому я вважаю підвищення рейтингу лікарів та відродження медичних шкіл і династій головними функціями філантропів, які працюють у сфері охорони здоров’я.

— Яким чином ви збираєтеся піднімати рейтинг лікарів та відроджувати медичні школи?

— Згадайте, сьогодні у нас є чудовий дитячий кардіохірург Ілля Ємець. Він щодня рятує дітей від смерті. Але жодна людина не здатна оперувати по 24 години на добу! Якщо ми витратимо гроші на те, щоб в Україні з’явилося ще п’ять таких Ємців, то допоможемо врятувати вп’ятеро більше життів. Наразі ми активно працюємо над створенням структури післядипломної освіти, яка буде випускати спеціалістів міжнародного рівня. Мій фонд фінансуватиме роботу закладу, до якого будуть вступати талановиті молоді лікарі. Причому з майбутніми спеціалістами працюватимуть українські та світові «медичні генії». Оскільки Мекка кардіохірургії розташована у Клівленді, то ми збираємося готувати курс кардіохірургів, застосовуючи тамтешню методологію навчання. Клівлендські «світила» будуть приїжджати до Києва, щоб у нас викладати — відповідні документи вже підписані.

— Які ще благодійні проекти фінансує ваш фонд?

— Ми працюємо над створенням унікальної для України бригади реаніматологів. У дитячій кардіохірургії є дуже груба патологія, коли грудна клітка новонародженого практично приєднана до хребта, а на цьому тлі пошкоджується легенева тканина і розвивається вада серця. Урятувати таку дитину від неминучої смерті допоможе тільки спільна операція за участю ортопедів–травматологів, кардіологів і спеціальних анастезіологів. Єдине місце в Європі, де сьогодні роблять такі операції, — одна з клінік Лондона. Патологія трапляється не дуже часто, але до столиці Великобританії привозять дітей із десятків країн, тож клініка буквально захлинається від потоку пацієнтів. Ми хочемо створити аналогічну бригаду лікарів, яка буде надавати допомогу хворим дітям не лише в Україні, а й у країнах СНД. У нас уже є домовленість із лондонскою клінікою, і незабаром команда українських лікарів поїде на річне навчання до цього медичного закладу. Через рік Україна матиме власну екстренну бригаду, яка виїжджатиме на виклик. І коли наші лікарі полетять до Росії чи Білорусі і врятують там немовля, Україна буде цим пишатися.