Лайно від Віконта призначалося для «губернатора»?

10.04.2008
Лайно від Віконта призначалося для «губернатора»?

Ігор Мещан одразу після «фекальної атаки».

В області не залишили без уваги інцидент, який, нагадаємо, стався в Запорізькій облдержадміністрації наприкінці березня: тоді на початку засідання координаційної ради з питань патріотичного виховання молоді один із присутніх підбіг до президії і вихлюпнув на головуючого коров’ячі фекалії! Потерпілий — заступник начальника обласного управління з питань сім’ї і молоді Ігор Мещан — називає свого 20–річного кривдника Віконтом.

Нечистоти, що потрапили на плечі й голову держслужбовця, були «привітом» від радикально налаштованої партії «Братство». Точніше — від її представника в регіоні Павла Бройде. Принаймні так вважає сам Мещан, зауважуючи, що Бройде так само прикривається вивіскою організації «Слов’янська гвардія», яку колись очолював. «Бройде якось телефонував мені і вимагав не звільняти з посади директора Центру патріотичного виховання Сергія Л–ка, — повідомив Ігор Мещан журналістам, коли пристрасті вже вляглися. — Але ж той розтринькав 50 тисяч бюджетних гривень! Я, звісно ж, відмовив Павлові. А він пригрозив, що «змішає мене з г...ном». Коментарі, я гадаю, зайві».

Директор обласного Центру молоді Роман Скірко був ще конкретнішим у викритті причинно–наслідкових зв’язків інциденту: згаданий Сергій Л. за кошти бюджету, з якого фінансується обласний Центр патріотичного виховання молоді, хотів утримувати напіввійськові структури. Знову запахло «Братством» сумнозвісного Дмитра Корчинського?..

Голова обласної філії «Молодіжного союзу «Наша Україна» Сергій Мішок каже, що «Слов’янська гвардія» не вперше «засвічується» як організація, чиї активісти ладні виконати будь–яке замовлення: вони й «антипомаранчеві» домовини носили, і наручниками себе до дверей ОДА приковували, а тепер ось — до лайна «доросли». Щодо останньої НП, то винних мають покарати правоохоронні органи, вважає молодий нунсівець.

Керівник ради громадської організації «Слов’янська гвардія» Володимир Рогов відкидає звинувачення в організації «фекального» інциденту й переводить «стрілку» на місцеву філію «Братства». «Бройде справді був нашим керівником, однак ще у 2007 році ми виключили його з організації». Але під впливом Бройде залишилося з дюжину «гвардійців»–радикалів — саме тих, які ладні на найбільш епатажні акції. До діянь нової радикальної структури Бройде ми жодним чином не причетні, хоча бачимо, що він іноді й прикривається вивіскою «Слов’янської гвардії», — розповідає Рогов.

Нинішній головний «гвардієць» вис­ловив сенсаційну версію: ніби фекалії готувалися для... в.о. голови Запорізької облдержадміністрації Валерія Черкаски, чия участь у координаційній раді була скасована в останній момент. Бройде і його друзяка Л., мовляв, розуміли, що кадрові питання без «губернатора» не вирішуються.

Загалом, скандал спалахнув ще той, тож ані «Братство», ані «слов’янські гвардійці», ані Бройде й компанія не відважилися взяти на себе відповідальність за «фекальну атаку». Виходить так, ніби кашу заварив той самий Віконт, виконавець «лайняного замаху». Доправлений до Орджонікідзевського райвідділу міліції хуліган сам підтвердив таку «версію». Мовляв, випадково дізнався, що Мещан — корупціонер, випадково підібрав баклагу із фекаліями й вирішив привернути увагу до оборудок чиновника у Центрі молоді. Будь–якої конкретики, звісно ж, від нападника не почули. У міліцейському відділку його протримали півтори години і відпустили.

Кримінальна справа розслідується за статтею 296 — «хуліганство з особливим цинізмом». Знаково, що безробітний Віконт заручився підтримкою одного з найкращих запорізьких адвокатів, година послуг якого перевищує двісті доларів. Звідки такі гроші? «Від вдячної громадськості», — збиткуючись, пояснює Павло Бройде.

Вірогідно, що сама «громадськість» змушена буде невдовзі нашкребти ще й 52 500 гривень. Саме такою сумою Ігор Мещан оцінив завдану йому моральну шкоду. Позов про захист честі, гідності і ділової репутації уже в суді.

Рем ФЕДОРОВИЧ