Комісійний відділ

10.04.2008

Наступного тижня Верховна Рада збирається розглянути постанову про створення тимчасової спеціальної комісії з підготовки змін до Конституції. Головними лобістами цього органу є Партія регіонів і, трохи менше, БЮТ. «Регіонали» іще позавчора на вечірньому засіданні закликали прийняти відповідну постанову. Але спікер Арсеній Яценюк відмовив їх від того, щоб голосувати за створення комісії «з голосу», бо «давайте з голосу ще й Конституцію проголосуємо».

Учора «регіонали» знову запропонували депутатам створити конституційну комісію. В парламенті було зареєстровано проект, який передбачав, що співголовами стануть «регіонал» Олександр Лавринович і БЮТівець Андрій Кожем’якін. Однак Арсеній Яценюк закликав депутатів не спішити в цій справі і працювати над порядком денним, який був затверджений раніше. «Спішка в прийнятті Конституції навряд чи зіграє добру службу для Конституції і для держави в цілому. Комусь захотілося і закрутило в одному місці для того, щоб швидко Конституцію прийняти», — гамував депутатів Яценюк.

Очевидно також те, що Партія регіонів намагається спровокувати конфлікт між БЮТ і «НУНС». «Тимошенківці» й собі не проти створити таку комісію, однак така ідея не має підтримки «нашоукраїнців».

Народні депутати двічі йшли на перерву. В цей час проводилися консультації зі спікером, також на засідання зібралася коаліція. Після переговорів Арсеній Яценюк сповістив, що ініціатори постанови погодилися відкликати свій проект. Замість нього буде зареєстровано узгоджений проект. Його буде розглянуто на погоджувальній раді у понеділок. Яценюк запевнив, що Конституція не пройде мимо парламенту. «Але має бути консолідація в парламенті», — закликав Голова ВР.

Опісля «регіонали» запропонували ще одну «перчену» ініціативу — звернутися від імені Верховної Ради до Президента з приводу указу про звільнення Сюзанни Станік із посади судді Конституційного Суду. Виявилося, що прихильники такого звернення є і в БЮТ. Вони однак попросили вилучити з постанови некоректні слова та однозначні твердження. Відтак у постанові лишився заклик розглянути указ на відповідність Конституції, а також констатація, що «запроваджувана Президентом України практика звільнення з посади шляхом скасування акту про призначення є хибною». «За» проголосувало 232 народні депутати — ПР, КПУ, БЛ і 12 представників Блоку Тимошенко.

 

ДО РЕЧІ

Позавчора на вечірньому засіданні Верховна Рада не підтримала проект закону про Національну гвардію, внесений Президентом України. «За» прийняття у першому читанні проголосувало 208 народних депутатів. Також народні депутати не підтримали пропозиції відправити цей законопроект на повторне перше читання (215 «за»). Проектом передбачалося створення національної гвардії на базі внутрішніх військ і виведення з–під МВС. Голова комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко зазначив, що комітет пропонує відхилити законопроект як такий, що суперечить ст. 17 Конституції України, бо в ньому йдеться про створення «окремої армії, фактично ще одних збройних сил».