Через «ворота Африки» — до пірамід

10.04.2008
Через «ворота Африки» — до пірамід

Віктор Ющенко у фінікійській Лептіс–Магні, яка спонукала його до думок про прославлення Херсонесу Таврійського. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Попри те, що Лівія і Єгипет мають довжелезний спільний кордон, релігію й певною мірою менталітет, включно з пристрастю до вивішування на кожному кроці портретів своїх лідерів, відмінностей між цими африканськими державами все ж чимало. На відміну від своєї західної сусідки, Єгипет активно розвиває туристичну галузь, має таке потужне джерело прибутку, як Суецький канал, і таку розкіш, як Ніл, завдяки чому палюча пустеля поступається місцем людям. У вівторок ввечері, залишивши з оптимістичним настроєм 5–мільйонну Лівію та її незмінного з 1969 року Лідера Каддафі, Віктор Ющенко прибув до вотчини п’ятиразового президента Мубарака, заселеної 77 мільйонами людей при майже удвічі меншій за Лівію території.

 

Бізнес–форум на нільському теплоході

Перед відльотом із Тріполі Президент України зауважив, що візит до Каїра «носить проривний характер для організації нових відносин». Насамперед це стосується космічних досліджень — одним із головних пунктів програми візиту Ющенка до Єгипту стане сьогоднішнє відвідання станції управління супутником «Іджіпт Сат–1», який називають найбільш визначним досягненням у сфері науково–технічної співпраці між нашими країнами. Цей перший для Єгипту супутник виготовило та підготувало до запуску, який відбувся 17 квітня минулого року, дніпропетровське КБ «Південне». Також сьогодні, після зустрічі Ющенка з прем’єр–міністром Арабської республіки Єгипет Ахмедом Назіфом, планується підписання угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом АРЄ про співробітництво у сфері дослідження й використання космічного простору в мирних цілях.

А вчора, почавши день покладанням квітів до пам’ятника Невідомому солдату та могили вбитого у 1981 році президента Анвара Садата, Віктор Ющенко зустрівся з його наступником. Із 80–річним Хосні Мубараком гість з України поспілкувався в тому числі й у форматі віч–на–віч, зокрема, обговорив питання двостороннього співробітництва у торговельно–економічній, нафтогазовій, військово–технічній сферах. Окрему увагу приділили питанню створення зони вільної торгівлі між Україною та Єгиптом.

Відтак Ющенко вирушив до єдиного з уцілілих семи чудес світу — пірамід Гізи. Після спілкування з вічністю була зустріч із головою Народних зборів (парламенту) Єгипту Ахмедом Суруром та участь в україно–єгипетському бізнес–форумі із завершальною вечерею на теплоході «Золотий фараон», під яким плюскотіли води Нілу.

Наш Президент покладає великі надії на розвиток ділового партнер­ства між бізнесовими колами двох держав. За словами Ющенка, його візит до Єгипту покликаний насамперед активізувати політичний та економічний діалог, через брак якого обидві країни раніше втрачали можливості для перспективної співпраці.

А Лівія знову прийде в Україну

Щодо Лівії, то по завершенні дводенного візиту до Джамахірії Президент Ющенко із задоволенням відзначив, що тепер Україна одержала «політичне добро» на повернення до тих проектів, які були заплановані ще п’ять років тому (під час візиту до Тріполі Президента Кучми), але з різних причин залишалися нереалізованими. Назвавши Лівію «воротами в Африку», глава держави констатував, що організація «нових за змістом» відносин України з цією та низкою інших африканських держав «є для нас пріоритетом». Прагнучи посилити співпрацю між діловими колами двох країн, Ющенко і Каддафі, зокрема, домовилися про скасування візового режиму для бізнесменів та власників службових і дипломатичних паспортів. У найближчі 30 днів Лівія призначить свого посла в Києві, а також поновить роботу військового представництва в Україні.

 

ВІД СТАРОЖИТНОСТЕЙ ДО СТАРОЖИТНОСТЕЙ
«Лептіс–Магна — це такий африканський Херсонес»

У місті–музеї Лептіс–Магна, що за 140 км на схід від лівійської столиці Тріполі, Віктор Ющенко не лише зацікавлено розглядав експонати та архітектурні пам’ятки, а й активно їх фотографував. Про визначну місцину, засновану фінікійцями ще 1100 років до н. е., Президент–любитель історії сказав так: «Те, що я побачив, нагадало мені наш Херсонес. Це біда, що 80 відсотків нашої пам’ятки ще не відкопано, — ми повинні зробити все, щоб вона потрапила у світову спадщину».

За словами Ющенка, його метою було ознайомитися з тим, як лівійці зробили Лептіс–Магну історичним об’єктом світової ваги, аби перейняти їхній досвід і так само прославити Херсонес. Президент також повідомив, що шефство над цим проектом взяв на себе персонально... Юрій Єхануров — «як міністр оборони, державний діяч, достойник».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>