Дієта проти інсульту

08.04.2008

Хворий на гіпертонію, який нічого не робить задля одужання, неабияк ризикує власним життям. «Підвищений артеріальний тиск є важливим фактором ризику інфарктів та інсультів, — каже головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка. — Судина серця, особливо ушкоджена, під впливом високого тиску може розірватись, порушивши кровопостачання серцевого м’язу. Крім того, згустки крові можуть потрапити до головного мозку, перекрити вузькі артерії, припинивши живлення нервової тканини. Це найбільш поширені причини смертності та інвалідизації населення».

Завдяки вчасному лікуванню гіпертоніки можуть не тільки продовжити тривалість свого життя, а й покращити його. Проблема полягає в тому, що це захворювання неможливо «вигнати» з організму тільки пігулками чи уколами. Для того щоб позбутися проблем із тиском, треба змінити спосіб життя — не більше і не менше.

Українське товариство кардіологів рекомендує гіпертонікам покинути курити, не вживати алкоголю (хіба що «тридцять крапель» на свято), регулярно виконувати фізичні вправи (принаймні швидко ходити по 30—40 хвилин 4–5 разів на тиждень), обмежити вживання кухонної солі (не більше чайної ложки «білої смерті» на добу) і підживлювати організм вітамінами, лецитином, калієм, кальцієм та магнієм. Окрім того, огрядним гіпертонікам треба скинути зайву вагу — не заради краси, а заради здоров’я. Адже надлишкові кілограми (особливо при ожирінні) асоціюються з 3—6–разовим підвищенням ризику виникнення гіпертонії. Часто саме лише зменшення ваги на один кілограм призводить до зниження артеріального тиску на 1—2 міліметри ртутного стовпчика.

За словами завідувача кафедри внутрішніх хвороб № 1 Київського медичного інституту Української асоціації народної медицини, доктора меднаук, професора Тараса Чабана, пацієнтам із підвищеним тиском треба дотримуватися дієти № 10 за Певзнером. Дієта має полегшити роботу серцево–судинної системи пацієнта і розвантажити органи травлення і нирок. Хворий мусить обмежити вживання солоної їжі, рослинної клітковини і продуктів, які містять багато холестерину та спричиняють метеоризм у кишках. Окрім того, слід якнайменше вживати речовин, які подразнюють печінку і нирки чи збуджують нервову систему.

«Щоб втрата ваги була поступовою і стабільною, людина має істотно зменшити споживання жирів і помірно скоротити вміст вуглеводів у своєму раціоні, — переконаний професор Чабан. — Така дієта буде легко витримуватися, тому що жири, на відміну від вуглеводної їжі, мало вгамовують відчуття голоду».