Мелодія твого світу

08.04.2008
Мелодія твого світу

Цим дітям пощастило отримати слухові апарати й подарунки з рук Катерини Ющенко. (Фото з сайту http://www.president.gov.ua.)

За три роки функціонування програми «Від лікарні до лікарні» Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» разом із партнерами надав українським медичним закладам благодійну допомогу на суму близько 34 мільйони гривень. За цей час десятки лікарень — учасниць програми— змогли отримати сучасне обладнання, медикаменти, відремонтувати відділення та відправити спеціалістів на стажування за кордон. А минулого тижня Фонд «Україна 3000» передав до дитячих лікарень понад 11 тисяч доз вакцин для профілактики інфекційних захворювань (медикаменти надала французька компанія Sanofi Pasteur) та 30 потужних слухових апаратів від компанії «РЕАЛТОН».

 

Нещеплені діти «запускають» епідемію

«Щороку від інфекційних хвороб у світі помирають 12 мільйонів дітей, — повідомив директор Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України Юрій Антіпкін. — Третину пацієнтів можна було врятувати завдяки вчасній вакцинації. Профілактичні заходи демонструють свою ефективність в усьому світі. Тому передача українським дитячим лікарням високоякісних вакцин проти гепатиту А, вітряної віспи та пневмококової інфекції вартістю майже 3,5 мільйона гривень є важливим кроком».

За словами спеціаліста, вірусний гепатит сьогодні випереджає СНІД за кількістю хворих. А наслідки інфікування (особливо вірусами гепатиту В і С) надзвичайно серйозні. Тільки за останні три роки лікарі з ІПАГ перевели сім дітей до Інституту трансплантології — на пересадку печінки. Масштабна профілактика могла б уберегти малюків від зараження, складної операції та тривалого періоду відновлення. На жаль, не всі громадяни це розуміють.

«Матері повинні знати, що, відмовляючись від щеплень, вони ризикують життям своїх дітей, — зауважила голова наглядової ради Фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко. — У мас–медіа часто почали порушувати питання, що, можливо, людям не потрібна вакцинація, Але це неправда. Мені здається, що, в найкращому випадку, це нерозуміння проблеми, у найгіршому — робота компаній, які платять за таку інформацію, тому що хочуть змінити фармацевтичний ринок. Світова статистика засвідчує: коли в певній країні більш ніж 5 відсотків дітей не є щеплені проти певної хвороби, у цій країні може виникнути епідемія».

«Розмиті» звуки стануть чіткими

30 слухових апаратів (їхня загальна вартість складає 80 тисяч гривень) допоможуть розрізняти звуки тридцяти пацієнтам Миколаївської обласної дитячої лікарні та дитячої лікарні МОЗ АРК. За словами Юрія Антіпкіна, це найсучасніші апарати завушного типу, які можна знайти у світі: «Хочу сказати як педіатр, що дитина, яка не чує голос батьків та звуки природи, не може повноцінно розвиватися. Такий малюк постійно відчуває дискомфорт. Для того щоб дитина з тугоухістю могла повноцінно розвиватися, треба діагностувати втрату слуху ще у відділеннях новонароджених, починати ранню реабілітацію, надавати слуховий апарат і вчасно оперувати (якщо є в тому потреба)».

За словами пані Катерина Ющенко, сьогодні в Україні живуть 500 тисяч дітей, які мають ті чи інші вади слуху. Благодійники не в силах допомогти такій масі хворих. Тому перша леді країни звернулася до Міністерства охорони здоров’я, уряду та Верховної Ради України з проханням знайти бюджетне фінансування на допомогу кожній дитині з вадами слуху.