Кличко викликає на ринг

08.04.2008
Кличко викликає на ринг

Віталій Кличко.

Міжпартійна конференція Блоку Кличка проходила позавчора в офісі Народного руху, а брифінг головних ньюсмейкерів — просто на даху приміщення, з якого відкривався гарний вид на вулицю Гончара, ще не надто спотворену «висотками». Власне, вибір місця є знаковим не тільки з огляду на естетику цього київського куточку. Адже нині в команді Віталія Кличка — лідер НРУ Борис Тарасюк. Останній «пригостив» свого нового партнера і колегу рухівським конференц–залом, де й відбулося народження нового Блоку Кличка.

З однойменною фракцією у Київраді (повна її назва була «Блок Кличка «Пора–ПРП») це утворення має небагато спільного. З цілої низки причин, одна з яких — висунення організацією «Пора» на виборах мера свого лідера. Кличко вже охрестив Каськіва «технічним кандидатом», а в коментарях «УМ» зазначив, що кожен додатковий претендент на мерство — це допомога Черновецькому.

Головним же ударом по Черновецькому стане сам Кличко — це випливає з самовизначень чемпіона світу. «Або я, або колишній мер, третього не дано», — проголосив Віталій. І представив свою команду: номер перший у списку — Віталій Кличко, другий — екс–міністр палива та енергетики Іван Плачков, третій — депутат Київради Наталія Новак, четвертий — колишній очільник Печерської райдержадміністрації Анатолій Коваленко, п’ятий — депутат Київради (від «Нашої України») Дмитро Андріївський, він же — керівник виборчого штабу Кличка. Загалом угоду про створення Блоку підписали столичні організації Народного руху, партій «Європейська столиця» та «Українські соціал–демократи».

Від НРУ разом із Кличком працює вже згадуваний Тарасюк, від «Євростолиці» — Андрій Миргородський. Хоча остання партія більше «прославилася» завдяки іншому імені — відомого (й не зі знаком «плюс») забудовника Києва Лева Парцхаладзе, голови ради директорів будівельної компанії «ХХІ век». На виборах–2006 широко розрекламована «Європейська столиця» намагалася потрапити до Київради самотужки, але програла іншим кандидатам. До певної міри одіозною є й постать Анатолія Коваленка, хоча після звільнення з посади голови Печерської адміністрації він позиціонується як недруг Черновецького.

Затвердження списків Блоку Кличка вочевидь ховає ідею висунення спільного кандидата від демократичних сил. Хоча сам лідер об’єднання це заперечує. «Ми повинні об’єднатись. Сподіваюсь, усі політичні сили це розуміють. Тож спілкування ще не закінчено», — сказав Кличко, відповідаючи на запитання «УМ».

Щодо інших сил, то Блок Юлії Тимошенко, за деякими даними, ще налаштований на торги. А відносно блоку «Наша Україна — Народна самооборона», то член цієї фракці у ВР, який прагне балотуватися в мери самостійно, Микола Катеринчук уже наразився на заклик Кличка цього не робити.

У таких умовах досить складно повірити у пролонговане спілкування наших «демократичних» політиків. Схоже, навіть загроза того, що Київ вдруге відійде Черновецькому (якщо не буде таки спільного кандидата або принаймні другого туру виборів) не змушує їх припинити тиражувати нових пошукачів мерського крісла.

А стосовно виборів Київради, то тут амбіції Кличка є такими: 35 відсотків голосів, і не менше. Цікаво, що БЮТ зазіхає на ще більший шмат: Блок Тимошенко розраховує самотужки сформувати в Київраді більшість...

 

З ІНШИХ ДЖЕРЕЛ

Суттєве представництво отримає в Київській міській раді і Блок Олександра Омельченка. Навіть якщо справдяться чутки, і першим номером у списку буде Олександр Омельченко–молодший. У Києві достатньо людей, котрі мають ностальгію за міцним господарником, який «і собі, і для міста». Дарма, що в прохідній частині списку імені Омельченка побачимо багато людей, так чи інакше пов’язаних з київським олігархом Андрієм Івановим, котрий цього разу диверсифікував капіталовкладення, втративши надію, що до міськради вдруге потрапить «Громадський актив Києва».

До речі, значна кількість «іменних» блоків породила справжній дефіцит на політичні партії для створення цих блоків. За партійними печатками та свідоцтвами розпочалося справжнє полювання. Причому беруть не лише для себе, а й для того, щоб не дісталася конкуренту. Знаючі люди кажуть, що двомісячна «оренда» печатки київської організації якоїсь маргінальної партії зараз коштує від 100 тисяч доларів...

Олександр Черненко, речник Комітету виборців України

(зі статті на сайті «Українська правда»).