НОВИНИ ПЛЮС

08.04.2008

Регламент визнано неконституційним

Учора Конституційний Суд визнав неконституційною постанову парламенту «Про регламент Верховної Ради» від 16 березня 2006 року. Відповідне рішення оприлюднив голова КС Андрій Стрижак. Раніше 50 народних депутатів направили в КС подання щодо відповідності Конституції до положень регламенту, які обмежують право народних депутатів на направлення депутатського запиту.

Зустрічі керівників

Учора відбулася традиційна понеділкова зустріч Президента з Прем’єр–міністром і Головою Верховної Ради. Лідери країни обговорили макроекономічні показники соціально–економічного розвитку та можливість їх перегляду. Зокрема, йшлося про соціальну політику на тлі високих темпів інфляції.

Президент зупинив аукціони

Віктор Ющенко призупинив дію постанови Кабінету Міністрів № 90 від 27 лютого, якою затверджувався порядок проведення земельних аукціонів. Ця постанова виходить за рамки компетенції уряду, оскільки, за Земельним кодексом, порядок проведення аукціонів має встановлюватись винятково законом. Про це на вчорашній прес–конференції повідомив перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак.

Порядок денний Ради

Верховна Рада на пленарному тижні 8–11 квітня не розглядатиме питання про призначення позачергових виборів мера Харкова й Харківської міської ради. «У тому разі, якщо засідання тимчасової слідчої комісії було, — ми заслухаємо інформацію й не більше. Включення до порядку ден­ного на цьому пленарному тижні не буде», — повідомив учора після погоджувальної ради парламенту спікер Арсеній Яценюк.

За його словами, лідери фракцій домовилися почати роботу парламенту з аполітичних законопроектів. Зокрема, у четвер ВР розгляне проекти, потрібні для вступу в СОТ. Яценюк висловив сподівання, що протягом двох тижнів ВР ратифікує протокол і ухвалить усі потрібні рішення для вступу до Світової організації торгівлі.

Справа Лазаренка

Федеральний окружний суд Сан–Франциско зобов’язав Павла Лазаренка повернути бізнесменові Петру Кириченку 19,5 млн. доларів, отриманих шляхом вимагання. У п’ятницю суддя Мартін Дженкінс ухвалив правомірність вимог Кириченка, про що повідомила «Газета.ру». Суд визнав обґрунтованість доказів і документів.