Віддайте автографи!

08.04.2008

Як відомо, минулого тижня Президент Ющенко скасував указ свого попередника Кучми від 25 березня 2004 року про призначення Сюзанни Станік суддею Конституційного Суду — через порушення конституційної процедури вступу на посаду. Адже Станік присягала під куполом ВР за відсутності тодішнього Президента. Спочатку знову звільненій знадобилася «швидка», але, отямившись, вона нібито змирилась із рішенням глави держави (мовляв, я укази Президента завжди виконувала). І заявила, що тимчасово відкликає свої підписи під документами КС, які були проголосовані й підписані нею за останні чотири роки, коли вона працювала в КС.

У відповідному зверненні до глави і суддів Конституційного суду Станік іменує себе не інакше, як суддею та заступником голови КС. І додає, що відкликає автографи лише на час вирішення питання про законність указу Президента про її звільнення. Отже, пані Сюзанна збирається судитися із Банковою й надалі.

На думку депутата–«регіонала» Олександра Єфремова, відкликавши під­писи, Станік створила «своєрідний прецедент». Бо тепер виникає питання про легітимність рішень КС за останні роки: чи варто їх переглядати, чи знаходити інше законодавче вирішення проблеми.

Утім у секретаріаті Президента так не вважають. На думку керівника служби з представництва в судах інтересів Президента Руслана Кирилюка, Сюзанна Станік, відкликавши свої підписи, по суті визнала, що у 2004 році вступила на посаду судді КС із порушеннями закону. Як повідомляє УНІАН, пан Кирилюк уточнив: за весь період перебування на цій посаді пані Станік була суддею–доповідачем лише за однією справою, за якою КС виносив рішення. Крім того, чинне законодавство (зокрема Закон «Про Конституційний Суд України») не передбачає можливості суддів відкликати підписи, а також переглядати рішення Конституційного Суду з таких підстав. Отже, ніякого прецеденту з автографами Сюзанни немає.