«Доки мама в Донецьку збагне»

08.04.2008

«Політичний суверенітет України і членство в НАТО — це тотожність», — таке переконання висловив Президент Віктор Ющенко в суботньому інтерв’ю телеканалу «Інтер» за підсумками Бухарестського саміту Північноатлантичного альянсу. Оцінюючи результати цього засідання для України, Ющенко наголосив: для нас головне — членство в НАТО, а не План дій щодо членства як такий. Із цього приводу Президент згадав анекдот: «Нам треба їхати на таксі чи нам треба «шашечки»?» Тож Віктор Ющенко ще раз підкреслив: усі держави–члени НАТО в Бухаресті однозначно висловилися за перспективний вступ України до цієї організації.

«У мене сумнівів немає: Україна буде в НАТО, — каже Ющенко. — Для мене як для громадянина це вже давно не питання вибору, для мене це питання часу». На запитання журналіста про те, що «більше половини українців сьогодні проти членства», Президент відреагував різко: «Не кажіть такого...» — «Є соціологічні дані...» — «Це не так». Глава держави звертає увагу на «інше» соцопитування, згідно з яким 97% українців визнають, що для прийняття рішення щодо НАТО їм потрібні знання й інформація, і лише 3% уже все про це знають.

Відтак Ющенко каже: «Ще не вечір. Куди ви спішите? Дискусія відносно того, коли бути Україні в НАТО, — це та дискусія, яку я повинен виграти через серце кожного українця... Це питання осмислення... Йдеться про те, як зробити, щоб наша мама, незалежно від того, де вона проживає — чи в Донецьку, чи на Закарпатті, говорячи про спокій своїх дітей, чітко усвідомлювала, що вона перебуває в країні, де працює найвища формула безпекової політики. За це треба боротися».

З огляду на терміни інформаційної кампанії, Президент вважає, що всеукраїнський референдум на тему вступу країни до НАТО може відбутися через два роки. «Думаю, що в найближчі два роки ми проведемо ту дискусію, яка потрібна, щоб сформулювати загальнонаціональне ставлення до членства країни в НАТО», — відзначив Ющенко.

До речі, напередодні, в програмі «Свобода» Савіка Шустера» на каналі «Інтер», більшість присутніх у студії за підсумками дискусії висловилася на користь НАТО.