Рух у демократію

08.04.2008
Рух у демократію

Діти різних народів: голова комісії з прав людини в Кенії Маїна Кіаї, голова наглядової ради фонду ”Україна 3000” Катерина Ющенко та екс–президент Перу Алехандро Толедо на київському форумі. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Позавчора в Києві відкрилася V асамблея Всесвітнього руху за демократію. Форум, який уперше проводився у Східній Європі, зібрав півтисячі учасників зі ста країн світу. Гасло асамблеї — «Щоб демократія працювала: від принципів до реалізації». Засідання триватиме до завтра.

Учора, виступаючи перед учасниками асамблеї, Вік­тор Ющенко запевнив, що вступ України до НАТО та Європейського Союзу є «безсумнівною перспективою». Президент висловив упевненість у тому, що восени, укладаючи нову угоду з ЄС, українська сторона зможе зафіксувати в ній пункт про асоційоване членство. «Така пропозиція сформульована і направлена до офісу Європейської комісії та країн ЄС. Думаю, ми за ці місяці пройдемо цю дорогу і отримаємо перспективу європейського членства — таку, як отримали у Північноатлантичній організації», — сказав Віктор Ющенко.

Президент виклав перед учасниками асамблеї історію становлення демократії в Україні. У цьому ключі він згадав Помаранчеву революцію.

«Не чекайте від нас якихось гучних заяв, — так оцінив асамблею голова секретаріату Всесвітнього руху за демократію Арт Кауфман, — наш рух є всесвітньою мережею, яка проводить моніторинг демократичних, а часто й антидемократичних змін. У Києві ми будемо ділитися одне з одним досвідом демократичних перетворень, досвідом боротьби проти проявів тоталітаризму, расизму», — цитує Кауфмана «Радіо Свобода». Основна робота асамблеї припадає на семінари з широким спектром тем.

Раніше, на прес–конференції перед асамблеєю, пан Кауфман зарахував Україну до розряду демократичних країн. Натомість директор фірми «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна сказала, що Україна справді істотно просунулась у громадських та політичних свободах, але «набагато менше і гірше в інших складових демократії, як–то стан дотримання законності і рівень корупції».

За підсумками асамблеї активістам різних країн, які постраждали в боротьбі за свободу, буде вручено нагороди за відвагу. Цього року її одержать пакистанські журналісти та тибетські ченці. Цим людям буде присвячено виступ українського рок–гурту Man Heads XL. «Демократія — це такий суспільний устрій, при якому найбільше поважається свобода, індивідуальність кожної людини. Рок–н–рол сповідує такі ж цінності, і я особисто це вважаю найважливішим», — відзначив фронтмен групи Вадим Красноокий.