Увійдемо чи заведуть?

02.04.2008
Увійдемо чи заведуть?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Питання про приєднання України та Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО перенесено в порядку денному бухарестського саміту з сьогоднішнього дня на 4 квітня. Отже, Вашингтон отримав два додаткових дні на те, щоб масованим дипломатичним бомбардуванням «уламати» Париж і Берлін дати згоду на нашу участь у ПДЧ. Москва ж отримала два додаткових дні на те, щоб малювати перед очима Німеччини та Франції страшні картини «геополітичного зсуву в Європі». Генсек НАТО Ян де Хооп Схеффер виглядає незворушним оптимістом, якому нікуди поспішати: якщо не завтра, то невдовзі, каже він Україні з Грузією.

 

«Геополітичного зсуву» ще немає, але вже чутно загрозливий тріск земної кори: Росія знов бореться за «поділ Європи». «Вступ України до НАТО спричинить глибоку кризу в українсько–російських відносинах, — цитує інформагенція УНІАН заступника міністра закордонних справ РФ Григорія Карасіна. — Ця криза найнегативнішим чином позначиться і на загальноєвропейській безпеці. Так що вибір, і вибір стратегічний, має зробити Захід». Це не єдина заява офіційних представників Російської дер­жави за останні дні перед самітом. Так само, якщо пригадуєте, поводилася Росія (ще відносно демократична, єльцинська Росія!), коли в НАТО рушали колишні пасинки Варшавського блоку — Польща, інші центральноєвропейські держави, а щонайбільше — коли ПДЧ підписали три екс–радянські республіки Прибалтики. І нічого — континент не луснув навпіл.

Росія не має права вето на приєднання України та Грузії до ПДЧ, заявив учора Джордж Буш, який у переддень саміту прилетів до Києва саме для того, щоб продемонструвати підтримку США українському курсу на інтеграцію з Альянсом. І особливо підкреслив з огляду на те, що за кілька днів, 6 квітня, він матиме переговори з Володимиром Путіним: Сполучені Штати не підуть на компроміс із Росією в цьому питанні. Таку рішучість американський очільник виклав на прес–конференції в притаманній йому манері простого техаського чолов’яги: «Я хотів би йому (Путіну. — Ред.) сказати: ти знаєш, я їду до Бухареста, а там я хочу досягти ПДЧ для України та Грузії, і ти, пане президенте, не повинен цього боятися. НАТО — це організація мирна. НАТО — це організація, яка допомагає демократії». Віктор Ющенко, який з Володимиром Путіним побачиться не так скоро, як Буш, не апелював до умовного візаві, а лише нагадав, що «ми дбаємо про національні інтереси України» і «приєднання до ПДЧ не є політикою, спрямованою проти когось». «Мені б не хотілося, щоб базовий фундаментальний принцип роботи Альянсу — принцип відкритих дверей — був замінений, вибачте, правом вето, навіть вето країни, яка не є членом НАТО».

Ще український Президент сказав, що «не хотів би, щоб дискусії, які точаться навколо цього питання, формували якусь нову «залізну завісу». І вкотре повторив, що в Бухаерсті наразі йтиметься лише про приєднання до ПДЧ, а остаточне рішення — бути нашій країні в НАТО чи не бути — прийматиметься за результатами всенародного референдуму.

Але це аргументи, так би мовити, для широкого загалу, влучні слова для цитування в газеті. Які ж аргументи пролунають у розмовах з представниками натовської «фронди» — Францією та Німеччиною, щоб спонукати їх до позитивного рішення на саміті?

Ще вчора в Берліні та Парижі готували «дулю» українцям та грузинам. І звітували про це з холодною відвертістю. «Франція не дасть «зеленого світла» на приєднання України та Грузії до ПДЧ, оскільки, на нашу думку, це є неправильною відповіддю на баланс сил у Європі, зокрема, між Росією та Європою», — заявив учора в інтерв’ю радіо «Франс Інтернасьйональ» міністр закордонних справ Франції Франсуа Фійон. І додав: «Ми хочемо провести з цього питання консультації з Росією. Завтра на саміті президент Франції зробить із цього приводу заяву».

Натомість натхненний задумом президент США ще вчора в Києві спробував висловити певність у тому, що непоступливість двох європейських грандів удасться зламати. «Я особисто говорив з кількома лідерами, держсекретар Райс говорила... Не хотів би передбачати голосування, бо воно відбудеться не тут, а в Бухаресті, — пояснив Джордж Буш. — Але моя зупинка тут — дуже ясний сигнал того, що я виконую те, що кажу». Щодо українського Президента, то він поруч з містером Бушем випромінював оптимізм: «Думаю, що нам вдасться схилити в останні дні позиції тих держав, які мають ще можливість більш детального визначення з цієї теми». Словом, якщо Ніколя Саркозі дивиться українське телебачення, то він як джентльмен і справжній демократ мусить порвати або з’їсти, закусуючи круасаном, текст, підготовлений до виступу на сьогоднішньому засіданні в румунській столиці.

У невідомості лишався ще вчора й головний «регулювальник дорожнього руху» в НАТО — Генсек Яап де Хооп Схеффер. «Я не можу передбачити результату саміту», — чесно зізнався він кореспонденту агенції ІТАР–ТАРС. Негативна позиція низки європейських країн щодо запрошення України до ПДЧ означатиме, на думку пана Схеффера, що «висновків з імперського минулого не зроблено». «Якщо Європа хоче демократичну Росію або Росію як партнера в системі колективної безпеки, то вона повинна однозначно відкинути її імперський ультиматум», — слушно зауважив Генсек. І оптимістично резюмував: «Питання укладання ПДЧ з Грузією та Україною — це лише питання часу».

 

ДАТА
54 роки тому СРСР хотів вступити до НАТО

У березні 1954 року в Берліні відбулася нарада міністрів закордонних справ США, Великої Британії, Франції та СРСР, під час якої обговорювалася, зокрема, й проблема забезпечення колективної безпеки на європейському континенті. Саме тоді Захід і закликав Москву приєднатися до НАТО, запевнивши, що ця організація є суто оборонною. Слід нагадати, що це був перший рік по смерті Сталіна, рік хрущовської «відлиги». Відтак 31 березня радянське керівництво за вказівкою Микити Хрущова звернулося з ініціативою щодо вступу СРСР до НАТО.

Історики й понині мають суперечливі думки щодо цього рішення. Важко сказати, чого в ньому було більше — сумбурного бажання Хрущова змінювати країну, зокрема й її зовнішню політику — чи дипломатичної гри, розрахованої на те, що Захід однак відштовхне Радянський Союз. Історики згадують і те, що офіційної заявки на вступ Москва не подавала, це була, так би мовити, усна ініціатива в стилі хрущовського «волюнтаризму». В усякому разі, спрацювала друга версія — США, Франція та Велика Британія за кілька місяців дали Москві зрозуміти, що її ініціатива щодо входження до НАТО «має нереальну природу». А 14 травня 1955 року Радянський Союз вже сформував альтернативну Північноатлантичному альянсу систему колективної оброни — Варшавський договір, куди увійшли також Албанія, Польща, Болгарія, Чехословаччина, НДР, Угорщина та Румунія.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>