Сюзанна знову в мантії

28.03.2008
Сюзанна знову в мантії

Це сталося ще у вівторок, утім пресі стало відомо лише вчора, коли Сюзанна Станік «засвітилася» на робочому місці — у Конституційному Суді. Як повідомляє прес–служба ВСУ, суддя проголосив лише резолютивну частину рішення, яким остаточно вирішено питання щодо поновлення пані Станік на посаді судді КС. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. У ВСУ додають, що верховна Феміда діяла в даному випадку лише як касаційна інстанція, яка залишила без змін рішення суду першої інстанції.

Водночас у Конституційному Суді вже видано відповідне розпорядження про поновлення Станік на посаді на підставі рішення ВСУ. За непідтвер­дженими даними «УМ», цю пані відновлено і на посаді заступника голови КСУ. Вчора пані Станік знову вдягнула почесну суддівську мантію й узяла участь у засіданні Конституційного Суду, який розпочав розгляд справи за конституційним поданням того ж таки Верховного Суду щодо відповідності конституційності окремих положень «Закону «Про державний бюджет–2008». І це при тому, що до Верховної Ради вже надійшло подання Президента про приведення до присяги трьох суддів КСУ, кандидатури яких пропонуються за його квотою.

Натомість питання про «родинний бюджет» Сюзанни Станік так і лишилося «за кадром» — нагадаємо, що рік тому перевірка СБУ виявила, що цій пані належить нерухомість у столиці та Криму приблизно на 12 мільйонів доларів. Корупційний скандал навколо Сюзанни й привів до того, що 1 травня 2007 року Президент звільнив Станік із посади судді КС у зв’язку з порушенням присяги. Тоді ж було звільнено й суддів КС Валерія Пшеничного та Володимира Іващенка, але лише Станік оскаржувала це рішення в судовому порядку. Інші двоє пішли з посади за домовленістю з Банковою — за власним бажанням.

Поновлення на посаді скандальної Сюзанни вже обурило окремих політиків. «Рішення Верховного Суду не має порушувати конституційну процедуру звільнення і призначення суддів КСУ, — вважає нардеп від БЮТ Святослав Олійник. — У Конституції чітко виписана процедура звільнення і призначення на посаду суддів КС, зокрема Президентом. Якщо в ці питання втручатиметься Верховний Суд, то може виникнути ситуація, що й Леоніда Кучму суд може поновити на посаді Президента, мотивуючи це тим, що тоді була Помаранчева революція тощо».

Варто додати, що Верховний Суд очолює екс–БЮТівець Василь Онопенко.