Чи єдиним кулаком?

25.03.2008
Чи єдиним кулаком?

Віталій Кличко — найрейтинговіший кандидат. (Фото УНІАН.)

Кличко нам друг, та мерство нам дорожче?

Учора Віталій Кличко — найбільш рейтинговий претендент на посаду київського мера — заявив, що за будь–яких умов висуватиме свою кандидатуру на виборах київського міського голови. Незалежно від того, як завершаться переговори із БЮТ і «НУНС», він обіцяв зареєструватися у київському тервиборчкомі, як тільки офіційно почнеться кампанія. А вона, до речі, стартує вже завтра.

«За даними соціологічних досліджень, лише моя кандидатура може перемогти на виборах Леоніда Черновецького, — заявив учора боксер. — Я хотів би мати підтримку інших демократичних сил. Якщо такої підтримки не буде, я піду на вибори і переможу. Це буде важче, але я переможу». Віталій піддав критиці хід переговорів про висунення єдиного кандидата. «Ситуація із переговорами є дзеркальним відображенням всеукраїнської політики, — сказав Кличко. — Одне — слова, а коли доходить до дій, то на поверхню виходять амбіції». Він закликав демократичні сили продемонструвати вміння подолати амбіції. І сказав, що запуск паралельних кандидатур «розчищатиме дорогу Черновецькому».

БЮТ і «НУНС» підтримують ідею з висуненням єдиного кандидата. Принаймні на словах. «Якщо ми обіцяли, що мусить бути один кандидат, то мусить бути один кандидат, — сказав учора на прес–конференції Микола Томенко — голова тимчасової парламентської комісії, котра розслідує порушення київської влади. — Ми маємо зробити все, аби не зганьбитися під час проведення виборів у Києві». Томенко вважає за доцільне, щоб демократична коаліція запропонувала не тільки єдиного кандидата на посаду мера, а й назвала можливого секретаря Київради та заступників мера. У принципі, такий поділ міг би вгамувати апетити політичних сил, які прагнуть висунути на виборах своїх кандидатів. На питання про те, на котрій фазі зараз перебувають переговори, Томенко заявив: «На завершальній».

Водночас саме висуванець БЮТ — найбільший потенційний конкурент Кличка. Соратники Юлії Тимошенко хочуть скористатися високим рейтингом блоку та лідерки у столиці і посадити у крісло бургомістра свою кандидатуру. Минулого тижня Юлія Тимошенко обіцяла, що її сила обов’язково пропонуватиме свого висуванця. До речі, його ім’я мало би стати відомим учора надвечір після обговорення в БЮТ.

Не виборами єдиними

Тим часом очолювана Томенком комісія — та сама, звіт якої послужив основою для оголошення дострокових виборів у Києві — не збирається згортатися і продовжує свою роботу. «Таке враження, що всі зраділи, що почалися вибори, і ніхто не зацікавлений у тому, щоб усі кричущі порушення, які мали місце протягом двох років, були розслідувані і зупинені, — сказав на прес–конференції Микола Томенко. — Наша мета — на прикладі Києва довести, що, якщо чиновник приймає свідомо неправомірні рішення, то він несе за це відповідальність».

За словами Томенка, ТСК планує продовжити роботу у стінах мерії, а за тиждень збирається провести там своє засідання. «Ми хочемо перебазовуватися в КМДА для того, щоб нас не звинувачували в тому, що ми не йдемо на контакт», — прояснив Микола Володимирович. Він розкритикував закритість адміністрації Черновецького. «Це як окрема планета. У кабінет мера на десятому поверсі мають доступ тільки три особи. Інші, з інших планет, не мають права потрапити на планету Черновецького», — поскаржився Томенко. За його словами, народні депутати збираються обстежити будівлю КМДА, «можливо, там якісь скарби на десятому поверсі зберігаються».

* * *

До речі, вчора Черновецький програв іще один фронт. Центральна виборча комісія таки зареєструвала 15 нових депутатів Київради за списком БЮТ, повідомив «5–й канал». Вони замінять «перебіжчиків», яких позбавили повноважень через механізм імперативного мандата. Відтак може переформатуватися більшість у Київраді.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Найбільшу підтримку киян, у разі балотування в мери міста, має Віталій Кличко. За нього готові проголосувати 25,2% городян. Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного Центром економічних і політичних досліджень ім. Разумкова на замовлення газети «Дзеркало тижня».

Лише трохи від Кличка відстає Леонід Черновецький – 24,9%. За Олександра Омельченка проголосувало б 10% киян, за Олександра Турчинова — 6%, за Юрія Луценка — 5,4%, за Михайла Поживанова — 2,4%, за Віктора Пилипишина — 1,1%. Більше 18% опитаних іще не визначилися з вибором.

На виборах до Київради за Блок Тимошенко готові проголосувати 28,9%, за Блок Черновецького — 17,1%, за Блок Кличка — 15%, за блок «Наша Україна — Народна самооборона» — 11,4%, за Партію регіонів — 5,5%.