Сіяти по–італійськи

22.03.2008
Сіяти по–італійськи

У селах Прикарпаття тривають весняно–польові роботи. Незважаючи на космічні темпи розвитку сучасних технологій, українське село, особливо в галузі сільськогосподарської техніки, пасе задніх. (Укрінформ)

Італійські інвестори, представлені Валентином Девдою, родовід якого походить із Прикарпаття, обрали для проникнення в Україну велике, але віддалене від райцентру й автомагістралей коломийське село. Південноєвропейці довго придивлялися до залишків колишніх потужних прикарпатських колгоспів (сеньйор Девда навідувався сюди майже два десятки разів), поки зупинили свій вибір на Джуркові і запропонували небачений досі варіант співпраці у форматі спільного агропідприємства. За словами голови Коломийської райдержадміністрації Михайла Вінтоняка, італійці з–поміж інших зарубіжних агрофірм, що діють у районі, виявилися найцікавішими партнерами, бо йдуть сюди з інвестиціями у вигляді власної сучасної техніки, насіння, добрив та гербіцидів, не посягаючи на розпайовані селянські наділи. Такий толерантний підхід до щойно набутої колишніми колгоспниками земельної власності сподобався і джурківчанам, котрі на селянському сході проголосували за обнадійливе майбутнє у спілці з представниками Апеннінського півострова.

Окрім дивідендів за здані в оренду земельні паї, селяни сподіваються підзаробити й на нових робочих місцях. Уже ниніш­ньої весни інвестори (із дня на день очікується приїзд чотирьох закордонних спеціалістів із технікою та посівним матеріалом) мають намір посіяти кукурудзу на перших двохстах п’ятдесяти гектарах. Якщо до осені не трапиться нічого надзвичайного, наступного року італійці планують суттєво розширити площі під зерновими та почати в Джуркові розведення худоби за стандартами Євросоюзу.