НОВИНИ ПЛЮС

22.03.2008

У Вірменії закінчився надзвичайний стан

Опівночі з четверга на п’ятницю в столиці Вірменії сплив 20–денний термін дії надзвичайного стану. Він був запроваджений після кривавих сутичок правоохоронців та учасників акцій протесту на підтримку кандидата в президенти Левона Тер–Петросяна, який не визнав поразку на виборах. Президент республіки Роберт Кочарян заявив, що впродовж 20 днів дії надзвичайного стану жодних порушень не зареєстровано, тому немає причин для його продовження.

«Ми не збираємося проводити несанкціоновані мітинги. Буде дозвіл — проведемо», — так прокоментував завершення надзвичайного стану лідер опозиції Левон Тер–Петросян. Він додав, що опозиція продовжуватиме боротьбу з правлячим режимом винятково демократичними методами.

Убивство російського тележурналіста

У Москві в ніч з четверга на п’ятницю вбито північнокавказького кореспондента Першого каналу Ільяса Шурпаєва. О другій годині ночі за місцевим часом сусіди повідомили пожежну службу про вогонь у квартирі, яку він винаймав. Під час гасіння пожежники виявили тіло чоловіка з колото–різаними ранами та паском від штанів на шиї. Загиблий, імовірно, був знайомий із двома вбивцями кавказької зовнішності, оскільки зателефонував консьєржці і попросив пропустити їх. «Пожежа була влаштована з метою приховання вбивства та слідів злочину», — повідомив агенції «Інтерфакс» представник слідчих органів. 33–річний Шурпаєв, дагестанець за походженням, готував телерепортажі головним чином із Дагестану та Абхазії.

Безвізовий режим між Росією та Ізраїлем

Глави МЗС Росії та Ізраїлю Сергій Лавров і Ципі Лівні позавчора підписали в Тель–Авіві угоду про скасування візового режиму. Вона набере чинності через 90 днів після завершення внутрішньодержавних процедур з її затвердження. Ініціатива про скасування віз належить урядові Ізраїлю, який розраховує таким чином значно збільшити потік туристів із Росії. Минулого року Ізраїль відвідало 200 тисяч російських туристів, а після скасування візового режиму їхня кількість має зрости вдвічі.

У серпні минулого року офіційний представник МЗС Ізраїлю повідомив, що візовий режим між Україною та Ізраїлем може бути скасований упродовж одного–двох років.

Жертви повеней у США

Щонайменше 13 осіб загинули, а мешканців сотень будинків було виселено в результаті сильних повеней у центральній частині США, на територіях від Техасу до Пенсильванії. Дощі не вщухають останні три дні, в окремих місцевостях випало до 30 см опадів. Повеневі потоки підхопили і забрали життя шістьох мешканців штату Міссурі. У штаті Іллінойс дві особи загинули в затопленій водою вантажівці, а в Огайо 65–річна жінка втопилася у власному будинку.

Зараження ВІЛ у лікарнях Киргизії

Прокуратура Киргизстану передала до суду кримінальну справу за фактом масового зараження дітей ВІЛ–інфекцією в медичних закладах Ошської області. Звинувачення висунуті 14 медпрацівникам, зокрема головному лікарю обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом, лікарям–епідеміологам та медсестрам. Слідство вважає, що головною причиною зараження стало «багаторазове використання нестерильних медичних інструментів». Перші випадки зараження були зареєстровані влітку минулого року, а на цей час вже виявлено 42 інфікованих дитини віком до двох років, вісьмох матерів та одного медпрацівника. Міністерство охорони здоров’я продовжує перевірки дітей, батьків та донорів, які проходили через цю лікарню з 2005 року. Якщо суд визнає вину медиків, їм загрожує ув’язнення терміном до 10 років.

Саудівці клин клином вибивають

Влада Саудівської Аравії перевчить 40 тисяч імамів (ісламських священиків) для боротьби з... ісламістами, повідомила вчора впливова саудівська газета «Аль–Сарк аль–Авсат». Цей план є частиною започаткованої кілька років тому широкої програми прищеплення мешканцям країни поміркованих ісламських поглядів і толерантності в суспільстві.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>