Там ще й героїн?!

22.03.2008

Учора перший заступник Генпрокурора Сергій Винокуров в інтерв’ю журналістам спрогнозував, що в найближчі два дні робоча група ГПУ дасть оцінку законності процесуальних дій співробітників СБУ в Харківській міськраді. А в місті тим часом спалахнув ще один скандал, пов’язаний із керівниками мерії.

Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією днями створив слідчу комісію, яка спробує знайти у Харкові сліди діяльності злочинної групи наркоторговців. Це питання потрапило в поле зору законодавчого органу невипадково. Нещодавно до парламенту звернулися депутати харківської міськради з проханням розслідувати діяльність злочинного угруповання, до складу якого входять працівники міліції, керівники та посадові особи органів місцевого самоврядування, бізнесмени, а також комерційні структури, які багато років торгують наркотиками. Причому йдеться не про «легку» травичку, а про «важкі» героїн, кокаїн, трамадол. Та головне, що в цьому ж таки зверненні, адресованому голові комісії Григорію Омельченку, викладені факти, які свідчать про причетність до діяльності цієї групи мера Михайла Добкіна та секретаря міськради Геннадія Кернеса.

Про створення слідчої комісії журналістам повідомив депутат–БЮТівець Олександр Фельдман — головний опонент мера. «Велика кількість скарг надійшла на моє ім’я, — пояснив Фельдман. — Я їх усі передав Григорієві Омельченку, наперед знаючи, що знову почнуться розмови про мою заангажованість і власну зацікавленість. Але протягом минулого тижня до Омельченка надходили й додаткові скарги...»

Пан Олександр також назвав причину, яка перешкоджає приїзду до Харкова комісії ВР, створеної для комплексної перевірки діяльності міської влади ще 7 березня. За його словами, на заваді цьому стоять народні депутати. Причому не лише однопартійці «регіоналів» Добкіна і Кернеса, а й кілька БЮТівців та «нашоукраїнців», які нібито особисто консультують харківських високопосадовців. Фельдман також не виключає, що до двох парламентських комісій невдовзі приєднається ще й урядова. Принаймні з Юлією Тимошенко така розмова вже відбулася.

Сам Михайло Добкін чергове звинувачення на свою адресу сприйняв по–філософськи розважливо. «Ви знаєте, мені дуже складно коментувати інформацію, яка з’являється, мов снігова грудка, від одних і тих самих людей, — каже мер. —Звинуватили в розтраті бюджетних коштів — не вийшло, давайте звинуватимо у наркоторгівлі. А коли не вийде з наркоторгівлею, давайте звинуватимо у торгівлі людьми».