«Точка зору» Президента

22.03.2008

Найближчим часом Верховна Рада ухвалить усі 12 законів, про які йдеться в коаліційній угоді між блоками Тимошенко та «Наша Україна — Народна самооборона». Таке сподівання висловив у інтерв’ю проекту «Точка зору» на Першому національному телеканалі Президент Віктор Ющенко. Глава держави нагадав, що, відповідно до угоди про створення коаліції демократичних сил, ці закони мали проголосувати одразу після обрання Голови ВР. Однак Президент пішов на компроміс, і спершу парламент затвердив Прем’єр–міністра, уряд і бюджет. Тепер же, на думку Ющенка, діяльність парламенту має бути спрямована передусім на ухвалення цих необхідних для збалансування влади законів (зокрема, йдеться про імперативний мандат, зняття депутатської недоторканності, закон про Кабмін тощо). І вже після цього, зазначив глава держави, «ми вернемося до питання послання Президента, потім до обрання трьох суддів Конституційного Суду, а потім уже бюджет і такі інші питання».

Щодо бюджету, то, за словами В.Ю., темпи інфляції у січні—лютому зобов’язують уряд сформувати новий «кошторис» держави, внести в нього відповідні зміни, аби «захистити ті верстви населення, які постраждали від інфляційної складової, особливо у продовольчому пакеті, де ця інфляція ще більша». Про це, як повідомив Президент, він говорив, зокрема, й під час позавчорашньої зустрічі з Прем’єр–міністром.

Також на цій зустрічі обговорювали питання дострокових виборів міського голови Києва. Глава держави наголосив, що коаліція «висуватиме узгодженого кандидата», однак про конкретні прізвища, за його словами, поки не йшлося. Натомість Президент зауважив, що вважає невиправданою поспішність, з якою парламентарії ухвалили рішення про призначення виборів у столиці, не дочекавшись висновків двох слідчих комісій.

 

ОЧІКУВАННЯ

Віктор Ющенко також розповів, чого очікує від візиту до України президента США Джорджа Буша. «Цей візит буде присвячений планові дій на 2008—2009 роки. Для цього буде сформована окрема дорожня карта, де будуть порушені питання співпраці у восьми напрямках, починаючи від режиму торгівлі й закінчуючи темою космосу», — сказав В. Ю. Ітиметься також про співпрацю України з НАТО та приєднання її до Плану дій щодо членства у Північноатлантичному альянсі.