Пліч–о–пліч — модерн і класика

22.03.2008

Фестиваль «Серж Лифар де ля данс» цьогоріч триватиме три дні — з 2 до 4 квітня. Як завжди місцем дислокації цього дійства, яке ось уже понад десять років є одним із найбільш поважних та престижних фестивалів у Києві, буде Національна опера. Заходи, присвячені Сержу Лифарю, у цьому театрі відбуваються щовесни. Чергується лише їхній формат — конкурс та фестиваль. Цьогорічний ІХ фестиваль передуватиме Шостому міжнародному конкурсу ім. Сержа Лифаря, внесеного до реєстру ЮНЕСКО за виняткове мистецьке значення та статусність.

Відкриватимуть фестиваль учні Академії танцю, які на гала–концерті виконають уривки з балетів Сержа Лифаря «Сюїта в білому», «Ромео і Джульєтта» й інших. Третього дня — також гала–концерт, але вже за участю професійних виконавців — серед яких і кілька лауреатів конкурсу ім. Сержа Лифаря — та неоромантичний балет Римського–Корсакова «Шахерезада».

А ось «екватор» фестивалю беруть на себе артисти Національного балету Словаччини, які обіцяють переконати всіх, що класика та модерн у балеті можуть не лише заперечувати, а й доповнювати одне одного. Приїжджають 25 артистів, які везуть із собою всесвітню прем’єру балету «Одіссей». Як розповів на прес–конференції Юрій Станішевський, художній керівник фестивалів і конкурсів ім. Сержа Лифаря, на Заході зараз популярними є класичні балети, у нас же — модерні. А цей колектив, за словами пана Станішевського, є показовим явищем західної культури, своєю творчістю він здатен догодити одночасно як шанувальникам класики, так і прихильникам експериментального балету. Зрештою, за постійний пошук словаки були удостоєні золотих медалей у Парижі, Стокгольмі, Відні. В Україні цей колектив уже гастролював — п’ять років тому він проїхався маршрутом Київ — Львів — Дніпропетровськ — Одеса. Всі сім вистав театру — «Реквієм» Верді, Adagietto Малера, «Ромео і Джульєтта» Чайковського, «Кармен» Бізе—Щедріна і групи Deep Forest та інші — збирали переповнені зали та схвальні відгуки як професіоналів, так і глядачів. До речі, керівник цього театру, один із найвідоміших у Європі балетмейстерів Ондрей Шот має досвід роботи в драматичному театрі та кіно, він співпрацював із режисерами Пітером Бруком, Мілошем Форманом, Кевіном Расселом.