За «липу» — 12 тисяч. І сім років тюрми?

21.03.2008

Рішення Верховної Ради про дострокові вибори київської влади для коаліції демократичних сил стало тільки першим кроком до реальної зміни влади у столиці. Позавчора постанову завізував спікер Арсеній Яценюк. Тепер найбільше залежить від того, чи зможуть коаліційні сили домовитися про висунення єдиного кандидата на посаду мера. Блок Тимошенко наполягає на тому, що як сила з найвищим у столиці рейтингом висуватиме свого претендента. Неабиякі підстави претендувати на крісло міського голови має Віталій Кличко — із тих імовірних кандидатів, чиї імена лунають у пресі, він наразі користується найбільшою довірою киян.

А президія партії «Наша Україна» звернулася до БЮТ і Блоку Кличка з пропозицією розпочати офіційні переговори про висунення єдиного кандидата від демократичних сил, і навіть більше — сформувати єдиний список на виборах до Київради. Втім навіть партнери «НУ» по блоку «Наша Україна — Народна самооборона» поставилися до цієї ідеї скептично. Нардеп–«самооборонівець» Володимир Стретович зауважив, що говорити про створення єдиного блоку демсил для столичних виборів «передчасно». Водночас «НаСа», за його словами, виступає за висунення єдиного «демократичного» кандидата в мери Києва.

А тим часом головне управління МВС у Києві порушило кримінальну справу за фактом підробки ухвали Радивилівського райсуду Рівненщини. Нагадаємо, цією фальшивою ухвалою Центральній виборчій комісії нібито заборонялося реєструвати наступних за списком депутатів БЮТ у Київраді замість тих, хто «перебіг» на бік мера Черновецького. Як повідомляє «Українська правда» з посиланням на члена фракції БЮТ у Верховній Раді Андрія Портнова, слідчі вже допитали депутата Київради Андрія Андрюшкіна, за чиїм позовом нібито й було ухвалено рішення суду. Андрюшкін, який свого часу перейшов із Блоку Тимошенко у промерську більшість, пояснив, що «28 лютого в Києві зустрівся зі своїм знайомим та передав йому 10 тисяч доларів для винесення ухвали Радивилівським райсудом». 12 березня знайомий передав депутатові ухвалу суду, за що отримав ще 2 тисячі «зелених». Ксерокопію «липової» ухвали Андрюшкін потім передав секретарю Київради Олесю Довгому. Тепер колишньому БЮТівцю за підробку документів загрожує позбавлення волі строком до семи років...

 

ДО РЕЧІ

Блок Литвина підтримує ідею проводити вибори київського міського голови у два тури. «Ще півроку тому ми виступили з такою ініціативою і написали законопроект, — розповів у коментарів «УМ» представник БЛ Олег Зарубінський. — Якщо ми ініціювали другий тур, і не тільки по Києву, а по всіх радах, то, безумовно, ми будемо підтримувати цю ініціативу». Водночас пан Олег назвав «кон’юнктурною» позицію БЮТ і «НУНС» із цього приводу: «Виходить дивна кон’юнктура: от, ми добилися виборів, а тепер під ці вибори будемо підлаштовувати законопроект».