Кубок Девіса

21.03.2008

До Києва Генсек Ради Європи прибув на запрошення українського Президента — як було попередньо заявлено, для ознайомлення з позицією керівництва нашої держави щодо основних політичних процесів після позачергових виборів до Верховної Ради. Цим визначався і список українських посадовців, аудієнція яких була в програмі візиту гостя зі Страсбурга: Президент, Прем’єр–міністр, Голова Верховної Ради, Конституційного Суду, міністри закордонних справ та юстиції. Планувалася також лекція Террі Девіса студентам Київського національного університету імені Т. Шевченка.

Позавчора, на зустрічі Президентом Віктором Ющенком, Генсек РЄ обговорив насамперед кон­ституційну реформу в Україні. Глава держави ознайомив гостя з діяльністю Національної конституційної ради та ходом підготовки нової редакції Конституції України. Президент запевнив, що проведення конституційної реформи є запорукою політичної стабілізації в Україні. «Всі політичні сили розуміють, що тема конституційної реформи — це пряма відповідь на стабілізацію політичної ситуації», — сказав Віктор Ющенко. Він також порушив питання про визнання Радою Євро­пи Голодомору в Україні 1932—33 років геноцидом українського народу і зазначив, що вважає за необхідне розробити освітню програму для загальноєвропейського висвітлення історичної правди про цю трагедію.

Віктор Ющенко запросив Террі Девіса взяти участь у Міжнародному форумі до 75–ї річниці Голодомору, який відбудеться в листопаді цього року в Києві, і Генеральний секретар запрошення прийняв. Президент і Генсек Ради Європи говорили також про перспективи ухвалення Комітетом міністрів РЄ Плану дій співробітництва РЄ з Україною на період 2008—2011 років, повідомляє прес–служба глави держави.

Учора по обіді відбу­лася зустріч Девіса з Арсенієм Яценюком. Сторони позитивно оцінили розвиток відносин між Україною та РЄ, а Голова ВР повідомив, що невдовзі наш парламент ратифікує конвенції про торгівлю людьми та щодо боротьби з тероризмом.

Наступною у плані зустрічей Генсека РЄ була Юлія Тимошенко.