Початок «доторканності»

21.03.2008
Початок «доторканності»

Голова ВР Арсеній Яценюк виконує передвиборчі обіцянки «Нашої України». (Фото УНІАН.)

Обіцянка скасувати депутатську недоторканність, якою півроку тому під час виборчої кампанії заохочували виборців нинішні учасники парламентської коаліції, зробила перший крок до перетворення з «цяцянки» на реальну перспективу. Учора Верховна Рада звернулася до Конституційного Суду по висновок щодо відповідності законопроекту про зняття недоторканності з народних депутатів вимогам статей 157 і 158 Конституції. Принагідно коаліція довела свою дієздатність, адже, окрім 226 представників фракцій «НУНС» та БЮТ, за це рішення не віддав свого голосу жоден інший парламентарій.

Щоправда, коли виявилося, що голосування результативне, представники опозиції та Блоку Литвина почали обурюватися. За їхніми підрахунками, щонайменше 30 «коаліціонерів» були відсутні в сесійній залі. Зокрема п’ятеро з них, як заявив «литвинівець» Олег Зарубінський, узагалі офіційно перебувають у відрядженнях. Щоправда, дехто з тих нібито відсутніх представників коаліції, чиї прізвища називали опозиціонери, виявився таки на робочому місці.

Голова ВР Арсеній Яценюк поставив на голосування й альтернативний законопроект, за який виступає опозиція. Цим актом пропонується зняти недоторканність не лише з нардепів, а й з інших високопосадовців, включно з Президентом. «За» проголосували 224 депутати. Включно з «регіоналкою» Раїсою Богатирьовою, яка вже давно не тільки не ходить до ВР (оскільки обіймає посаду секретаря Ради національної безпеки й оборони), а й має дещо іншу позицію, ніж її все ще колеги по партії. Після цього питання про те, хто й за що голосував особисто, а хто у відрядженні, потроху «зам’ялося».

На вечірньому засіданні у центрі уваги була ініціатива БЮТ щодо ліквідації Тендерної палати (рішення про її скасування ухвалено 440 голосами вже після здачі номера "УМ" до друку).

 

ЗНОВУ ЗА СТАРЕ

Скандал із «Підрахуєм–2»

Уже після голосування щодо недоторканності в парламенті знову спалахнув скандал, призвідником якого став «заслужений підрахуй України» Сергій Ківалов. Він як голова комітету ВР з питань правосуддя доповідав за проектами постанов щодо призначення суддів. Як з’ясувалося, Ківалов самовільно включив до проекту постанови прізвища двох суддів, котрих комітет узагалі не розглядав. «Даремно ЦВК дала вам грамоту — та історія вас так нічого й не навчила!» — зауважив з цього приводу БЮТівець Шевчук, маючи на увазі фальсифікацію президентських виборів–2004 (нагадаємо, тоді Центрвиборчкомом керував саме Ківалов). Вчинок голови «правосудного» комітету вкрай обурив і Голову ВР. Арсеній Яценюк зауважив, що депутатів «тримають за дурнів». «Я матиму окрему розмову з керівниками фракцій з приводу того, як розслідувати цей інцидент», — попередив спікер.