НОВИНИ ПЛЮС

20.03.2008

Кінець політичної кризи в Бельгії

Бельгійські політичні партії нарешті дійшли згоди стосовно складу нового уряду, чим поклали край дев’ятимісячній політичній кризі і врятували країну від розпаду. Очікують, що новий уряд на чолі з християнським демократом Івом Летермом уже сьогодні перебере повноваження від тимчасового уряду країни на чолі з Гі Верховстадтом. До нової правлячої коаліції увійшли п’ять політичних партій.

Бут залишається за ґратами

Суд Таїланду вчора продовжив ще на 12 днів перебування за ґратами російського бізнесмена Віктора Бута, який був заарештований 6 березня відразу після прибуття до цієї країни. Вашингтон підозрює росіянина в поставках зброї колумбійському повстанському угрупованню ФАРК та в інших злочинах і вимагає його екстрадиції в Америку. Адвокат Бута повідомив про намір скласти нове подання про звільнення свого клієнта під заставу. Таїландська поліція має намір розслідувати справу Бута впродовж двох наступних місяців і передати її до прокуратури. Контрабандист зброї може бути засуджений в Таїланді до 10 років ув’язнення.

Македонія готова змінити назву

Македонія, опинившись перед загрозою не отримати запрошення на вступ до НАТО на саміті Альянсу в Бухаресті, поступилася тиску Греції і погодилася змінити свою назву. Посланець ООН Метью Німец, який є посередником на грецько–македонських переговорах у Відні, повідомив, що президент Македонії Бранко Црвенковськи заявив: деякі пропозиції на цих переговорах є прийнятними для його країни. Вибір буде зроблено між двома назвами: Греція наполягає на варіанті «Верхня Македонія», а македонська делегація наразі відстоює варіант «Республіка Македонія — Скоп’є». Остаточний варіант буде обрано на останньому раунді переговорів наступного тижня в Нью–Йорку.

Відставка глави уряду Молдови

Прем’єр–міністр Молдови Василь Тарлєв заявив учора, що йде у відставку, аби «надати можливість новим особам попрацювати на благо країни». Про це повідомляє РІА «Новості». Із посиланням на джерела в адміністрації президента Молдови Володимира Вороніна також повідомляють, що глава країни має намір розпустити весь Кабінет Міністрів із метою «прочистити лави молдавських комуністів».

Тарлєв очолював уряд із 2001 року. До цього він був депутатом парламенту від Партії комуністів Республіки Молдова, лідером якої є президент Воронін.

Індійські кровопивці

Індійська поліція заарештувала в штаті Уттар–Прадеш злочинну групу з п’яти осіб, яка займалася жахливим бізнесом: утримувала в заручниках 17 чоловіків, у яких відбирала кров та здавала її за гроші в донорські пункти та лікарні. Знесилених заручників, які не могли стояти на ногах, госпіталізували. Злочинці заманювали своїх жертв із бідних селищ обіцянками надати роботу та зарплатню в 1500 рупій (37,5 долара). У заручників брали кров по кілька разів на тиждень, а кожну порцію відібраної крові продавали за ціною від 800 до 4000 рупій (залежно від групи).

«Тата» купить «Ягуар»

Індійська автомобільна компанія «Тата моторз», яка є одним із 98 підрозділів суперкомпанії індійського мультимільярдера Ратана Тата, до кінця цього місяця викупить у американського автомобільного гіганта «Форд» дві престижні британські автомобільні марки «Ягуар» та «Ленд Ровер». Індус уже отримав на цю операцію кредит у розмірі три мільярди доларів. Відтак «Тата моторз» стане власником найдорожчих автомобільних марок, вже маючи найдешевшу машину світу. Компанія випускає автомобіль марки «Нано», який коштує лише 2500 доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>