Юрій Луценко: Маю власні амбіції щодо Києва, але...

20.03.2008

— Юрію Віталійовичу, прийнято постанову ВР про перевибори мера Києва. Це був саме той день, «який ви наближали як могли»?

— Так. У мене максимально піднесений настрій, бо тут є дві перемоги: перша — це день звільнення Києва, а друга — день, коли ми довели, що «Народна самооборона» — відповідальна політична сила. Відверто кажу: мене і по–людськи і політично зачіпали публікації в пресі, мов­ляв, Луценко гарантував перевибори в столиці, але нічого не зробив.

— Чи будете ви балотуватися на посаду столичного мера?

— Давайте дочекаємося остаточного рішення й призначення дати виборів. Чесно кажучи, я підозрюю, що ще будуть усілякі перепони на шляху реалізації цієї постанови ВР. Є, як мінімум, дві проблеми: не виключаю, що ЦВК може не призначити дату виборів і відмовитися організовувати виборчий процес. І друге: цю постанову можуть спробувати оскаржувати в судах. Цього, при наявному в Черновецького та його команди ресурсу, виключати не можна. Я буду робити все, аби демократичні сили знайшли єдиного кандидата. Це буде найкращою відповіддю тим провокаторам, які говорять про протистояння в демократичній коаліції.

Знаю, що в БЮТ є свій кандидат, навіть декілька, добре розумію амбіції Віталія Кличка і маю власні. Не приховую, я проводив певні консультації з цими двома зацікавленими у перевиборах сторонами, але переможний хід буде лише з єдиним кандидатом. Остаточне рішення щодо власної участі я прийму спільно з депутатською групою «Народна самооборона» та зі своїми союзниками по коаліції. Принаймні кияни можуть бути спокійні за те, що мої амбіції не пересилять суспільного інтересу. Я це доводив неодноразово, доведу і ще раз.

— Говорите про єдність коаліції, але ж окремі депутати з «НУНС» не голосували за постанову про перевибори...

— Ми не повинні забувати тих членів «НУНС», які не голосували за цю постанову Верховної Ради. Річ у тім, що вимога проведення дострокових виборів у столиці була не просто вимогою «Самооборони», але умовою блокової угоди «НУНС», а згодом — умовою нашої коаліційної угоди з БЮТ. Тому всі, хто явно пішов усупереч цим умовам, хто не підтримує коаліційні зобов’язання, мають бути виключені з фракції. Це моє однозначне бачення. Якщо не тільки «Народна самооборона», а й «Наша Україна» (а я добре знаю принципову позицію В’ячеслава Кириленка з цього приводу) хоче демонструвати свою відповідальність перед виборцями, вона має зробити цей крок.

— Комісія, створена Президен­том для проведення службового розслідування діяльності голови КМДА, отримала неоднозначні оцінки щодо своєї упередженості. Туди не увійшли представники МВС, які розслідують земельні афери в столиці...

— Так. До цієї комісії логічно було б включити не Луценка, а того ж керівника Департаменту ДСБЕЗу МВС Леоніда Скалозуба, під керівництвом якого було виявлено чимало зловживань столичної влади.

— То чи є сенс в роботі цієї комісії, якщо парламент уже прийняв постанову про перевибори?

— Сенс є, бо Президент, очевидно, має дати оцінку своєму підлеглому. Я сподіваюся, що після рішення парламенту робота цієї комісії буде об’єктивною. Покривати замовника немає сенсу.

Решту інтерв’ю з Луценком читайте в наступному номері «УМ».