І Київ завмер: хто мій мер?

20.03.2008
І Київ завмер: хто мій мер?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Черновецький теж піде на вибори

Київський міський голова Леонід Черновецький збирається виконати постанову Верховної Ради про дострокові вибори в Києві. «Незважаючи на те, що рішення про перевибори в столиці за своєю суттю політичне і не має під собою законних підстав, я маю намір взяти участь у цих виборах, — заявив мер через свою прес–службу. — Я не боюся позачергових виборів, тому що впевнений у своїй перемозі. Я вірю, що кияни розберуться, хто насправді працює в інтересах жителів столиці, а хто займається політичним базіканням і популізмом».

Виборча кампанія розпочнеться після того, як відповідну постанову винесе територіальна виборча комісія. Дехто висловлював побоювання, що Черновецький може заблокувати перегони через ТВК й суди. Одначе «нашоукраїнець» Роман Зварич сподівається, що чинний міський голова на це не піде. «Так, ми всі розуміємо, що територіальна виборча комісія контролюється однією особою. Тому якщо пан Черновецький дійсно щирий у тому, що він не боїться виборів, то він повинен забезпечити, щоб ТВК виконала свої прямі функціональні обов’язки. Власне, це буде перевірка пана Черновецького», — сказав Зварич у коментарі «УМ».

Єдиного кандидата не буде?

У деяких політичних штабах іще думають над тим, як зупинити вибори в Києві, але загалом усі починають готуватися до виборчої кампанії у столиці. Найбільша інтрига — чи буде єдиний кандидат від «помаранчевої» коаліції, від БЮТ і «НУНС»? БЮТівець Володимир Філенко сказав у коментарі «УМ», що найлогічнішим було б висунути у мери представника Блоку Тимошенко. «Рейтинг БЮТ у Києві найвищий. Більше того, саме наш блок найбільше спричинився до оголошення виборів у Києві. Я сподіваюсь, що буде висунуто єдиного кандидата. Так, це буде непросто», — підсумував Філенко.

Сама ж Юлія Тимошенко вчора на прес–конференції заявила, що БЮТ за будь–яких обставин висуватиме кандидата в мери. «Ми сподіваємося, що наші партнери нас підтримають», — відзначила Тимошенко. У парламентських кулуарах пішли чутки, що БЮТ висуне в мери Олександра Турчинова — першого віце–прем’єр–міністра, найближчого соратника Тимошенко. Досі від БЮТ називалися інші кандидатури: наприклад, Миколи Томенка та голови Держрезерву Михайла Поживанова. До речі, Томенко вчора відмовився від балотування.

Найближчим часом БЮТ і «НУНС» розпочнуть переговори про єдиного кандидата. Водночас «нашоукраїнець» Роман Зварич уже висловив сумнів, що «помаранчевим» вдасться висунути єдину кандидатуру: «Безсумнівно, це найбільш оптимальний варіант. Але я поки що не маю підстав вірити, що ми швидко зможемо погодити таку кандидатуру». Відповідаючи на питання про кандидата в мери від «НУНС», Зварич нагадав, що про бажання стати мером заявляв Юрій Луценко.

Як і БЮТ, «Наша Україна» підтримує ідею змінити законодавство, аби проводити вибори мера столиці у два тури.

А меншість іще чекає

Партія регіонів ще не надала чіткої відповіді щодо участі у виборах київського мера. «Регіонали» ставлять під сумнів законність постанови ВР. «Якщо Черновецький зараз не звернеться по цьому питанню до суду, це означає, що він себе відчуває винним, — сказав учора журналістам Віктор Янукович. — Хай він у суді доведе, як кажуть, до логічного завершення ці питання, по яких його звинувачують. Якщо суд прийме рішення, що він правий, то ніяких виборів не буде. Якщо ж піде на вибори, це означає, що він визнає на свою адресу ті звинувачення, які йому висувають». Лідер ПР вважає, що Черновецький поспішив зі своєю заявою і зробив її на емоціях. «Якщо він нормальна людина — він переспав ніч, повинен подумати і подати до суду», — вважає Янукович.

Блок Литвина поки що теж не поспішає. Народний депутат Олег Зарубінський у коментарі «УМ» відзначив, що «коли б Черновецький захотів оскаржити постанову ВР, то в нього — відверто вам кажу, без політики — є юридичні підстави для цього, навіть не колізійного характеру, а правового». Зарубінський погоджується, що постанову ВР приймали «без серйозного фактажу та аргументів». Хай там як, а Блок Литвина братиме учать у кампанії. І навіть має претендента — свого нардепа, колишнього голову Шевченківської РДА Києва Віктора Пилипишина.

Від комуністів на вибори може піти Адам Мартинюк. Він уже балотувався на цю посаду минулого року. Комуніст Петро Цибенко сказав «УМ», що партія поки що не приймала рішень про участь у столичних виборах, але можливе висування Мартинюка назвав «логічним».