«Київська пектораль–2007». Приціл відбувся

20.03.2008
«Київська пектораль–2007». Приціл відбувся

«Четверта сестра» — лідер цьогорічної «Київської пекторалі». Вистава представлена в семи номінаціях.

Експерти премії «Київська пектораль» оголосили імена претендентів, які можуть розраховувати на перемогу і вже купувати вечірні вбрання для церемонії нагородження. Традиційно, як і в попередні п’ятнадцять років існування «Пекторалі», догодили не всім і не кожному — кількість статуеток, зрозуміло, поступається кількості тих, хто хоче їх отримати. Але цьогорічний список фіналістів виглядає досить об’єктивно, претензій до нього значно менше, ніж було в попередні роки.

У шорт–листі майорять знайомі кожному театралові прізвища: актори Римма Зюбіна, Леся Самаєва, Петро Панчук, Анатолій Ященко, Олександр Гетьманський, Тамара Яценко, режисери Дмитро Богомазов, Олег Ліпцин, Станіслав Мойсеєв, художники Олег Луньов, Володимир Карашевський... Молодий театр, театри на Подолі і драми та комедії, як і в попередні роки, не бажають поступатися місцем у списках фіналістів театрам Національним — окупувавши зі своїми резонансними прем’єрами майже всі номінації «Київської пекторалі», вони «великодушно» залишили для наших грандів мінімум позицій. Найпопулярніші вистави за підсумками 2007 року — «Четверта сестра» (Молодий театр, присутня у 7 номінаціях), «Жінка з минулого» (театр «Вільна сцена», присутня у 4 номінаціях), «Останній герой» (Театр драми і комедії, 4 номінації), «Гравці» (Театр на Подолі, 3 номінації)... Надуспішно на київській театральній сцені стартував актор Молодого театру Станіслав Дудник — у номінації «За кращий акторський дебют» експерти відзначили його роботи у виставах «Четверта сестра» та «Право на любов». Невеличкий казус стався у номінації «За кращу музичну виставу», в якій опинився сам–на–сам, зайнявши всі три позиції — мабуть, така самотність має тішити — балетмейстер Раду Поклітару та його «Київ–модер–балет». Тому, щоб Раду не змагався сам із собою, оргкомітет вирішив цьогоріч відмовитися від цієї номінації, а Раду Поклітару вручити «Пектораль» із формулюванням «Подія року». Спеціальну премію «За вагомий внесок у театральне мистецтво» отримає заслужена артистка України Ганна Пекарська. Дев’яносторічна акторка раніше працювала у Театрі драми і комедії імені Лесі Українки, сьогодні вона мешкає у Будинку ветеранів сцени ім. Наталі Ужвій. А ось «Пектораль» «За краще пластичне вирішення вистави» за підсумками минулого року не отримає ніхто — жоден із претендентів не набрав потрібної кількості голосів експертів. Таким чином, цього року «Київська пектораль» вручатиметься у 13 номінаціях.

Сума грошового додатку до статуетки, як і минулого року, становитиме 1000 у.о., 200 з яких — гроші оргкомітету, а решту докладають спонсори. Режисером–постановником цьогорічного дійства, яке відбудеться 27 березня, буде художній керівник театру «Ательє16» Ігор Талалаєвський. Як зізнався голова правління київського відділення СТД Олексій Богданович, урочистості плануються у форматі театральної вистави, а саме — «Принцеси Турандот». Так що традиційних ведучих цьогоріч не буде точно. «На «Київську пектораль» зазвичай приходить одна і та ж громада, — пояснив таке новаторство Богданович. — Їм нудно дивитися один і той же сюжет із ведучими. Тож ми вирішили змінити церемонію».