Добре поГАЗдували?

15.03.2008
Добре поГАЗдували?

Учора ввечері Президент Віктор Ющенко обговорив із Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко та главою правління НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною домовленості з Росією в газовій сфері, яких було досягнуто в Москві 12 березня.

Станом на 17.30 — час здачі цього числа «УМ» до друку — детальної інформації про зустріч Ющенка з Тимошенко, Дубиною й Головою ВР Яценюком ще не було. Почалася вона одразу після того, як Президент повернувся з Польщі — у VIP–залі аеропорту «Бориспіль». Водночас іще напередодні, перебуваючи в Брюсселі, Президент висловив задоволення домовленостями. «Досягнута угода — це великий прогрес у досягненні газових відносин і зняття проблем, що виникли на початку 2008 року», — відзначив Віктор Ющенко.

Єдине, що викликало стурбування глави держави, — 315 доларів, які Україна нібито мала платити за тисячу кубометрів газу. Проте вчора на брифінгу Юлія Тимошенко заперечила, що така ціна надалі буде базовою. «Весь газ без винятку прийде в Україну за ціною 179,5 долара. Це дуже суттєво. Я хотіла би поставити жирну крапку на тому, що якийсь газ зайде по ціні більше 300 доларів», — цитує Прем’єра «Українська правда».

Звідки ж узялися 300 доларів? Насправді стільки для України коштує російський газ. На початку року Україна не оплатила Росії близько 2 млрд. кубів газу. Прес–служба «Нафтогазу» позавчора підтвердила, що Україна має перед Росією такий борг. Балансова ціна цього газу — 315 доларів. За це паливо, як розповіла вчора Тимошенко, ми будемо розплачуватися влітку. Але не грішми, а «натурою» — тим же газом, тільки азійського походження (паливо з Азії дешевше).

Прикметно, що голова правління РАТ «Газпром» Олексій Міллер учора заговорив про те, що ціна російського газу для Європи цього року може сягнути 400 доларів. Щодо середньоазіатського газу, то він теж дорожчатиме: з наступного року Казахстан, Узбекистан і Туркменія збираються підняти ціни до європейських. Тоді «блакитне паливо» подорожчає і для України. Однак цього року цінових стрибків не буде. Про це вчора говорила і Юлія Тимошенко: «Я можу твердо сказати, що населенню постачається газ українського походження, і уряд не приймав ніяких рішень про підвищення цін для населення. Ми вважаємо, що спочатку потрібно підвищити нормально зарплати, пенсії, стипендії і взагалі доходи родин. А потім підвищувати вартість газу». Підприємства теплокомуненерго платитимуть за газ 179,5 долара.

Ще одна «перемога», про яку каже Тимошенко, — усунення посередників. «У нас є «Нафтогаз», який може реалізовувати весь обсяг газу в Україну», — відзначила Прем’єрка на прес–конференції. Водночас журналісти зауважили, що, згідно з угодами, на ринку все–таки залишатиметься «інородне» тіло — російський «Газпром». Він отримує право напряму збути для українських промислових об’єктів не менше 7,5 млрд. кубометрів газу. Тимошенко зауважує: це стосується тільки поточного року, а в 2009–му за цією угодою «всі зобов’язання закінчаться».

Додамо, що безпосередній вихід на український ринок — найбільша радість росіян на цих переговорах. Принаймні на російських сайтах пишуть, що саме це послужило причиною порівняно легкої згоди «Газпрому» на ключові вимоги української сторони.

Насамкінець, треба відзначити, що угода «Нафтогазу» із «Газпромом» набуде чинності тоді, коли її буде погоджено на засіданні уряду. Про це вчора говорили і Президент, і Прем’єр. Потім «Газпром» поінформують про прийняте рішення.

 

ЗАУВАЖЕННЯ Є!

Віктор Ющенко хоче з’ясувати, чи відповідають досягнуті у Москві домовленості «Директивам Президента України на переговори з РФ щодо газової співпраці». Тільки після цього документ може бути остаточно затверджений в Україні, уточнює прес–служба Банкової.

В експертів теж виникає чимало питань стосовно змісту підписаної угоди. Зокрема, документ чітко не відповідає на питання: у кого «Нафтогаз» купуватиме газ на кордоні. У першому пункті угоди зазначено, що це може бути «Газпром» або «Росукренерго». Водночас Прем’єр чітко заявляла, що будь–які посередники зі схеми поставок усунені. Трактування цього питання, вірогідно, і далі буде предметом для суперечки.

Також існує невизначеність довкола роботи дочірньої або афільованої компанії «Газпрому», яку введуть на український ринок. Згідно із другим пунктом угоди, вона зможе продавати закуплений у «Нафтогазу» середньоазіатський газ напряму українським промисловим споживачам в обсязі 7,5 млрд. куб. м щорічно. Однак угода не забороняє цій дочірній компанії самостійно закуповувати природний газ російського походження безпосередньо в «Газпрому» і постачати його українським споживачам в обхід «Нафтогазу». Тим паче, що обумовлена квота НАК у 49,8 млрд. куб. м не покриває десятимісячної потреби українських споживачів. Обмежити роль нового гравця на своєму газовому ринку Україна зможе тільки у випадку, якщо НКРЕ у ліцензії обмежить обсяг поставок.

Крім того, угода не обумовлює конкретних механізмів урегулювання суперечок, наприклад, порядку проведення розрахунків із постачальником за відібраний «Нафтогазом України» природний газ. Через це може повторитися конфлікт щодо термінів погашення боргів. Врешті–решт, як і слід було чекати, в тексті не згадуються базові принципи постачання природного газу в Україну на 2009–й і наступні роки.

Таким чином, урегулювавши питання, важливі для російської сторони, — обсяги і вартість спожитого газу, механізм розрахунків, допуск «Газпрому» на внутрішній ринок, — українська сторона начебто не висунула зустрічних вимог?

Відповідно до заяви НАК «Нафтогаз України», переговори щодо умов постачання газу в Україну в 2009 році і в наступні роки продовжаться з урахуванням кон’юнктури закупівельних цін центрально– та середньоазіатського газу, які на сьогодні вкрай несприятливі для України.

А позиція країн центральноазіатського регіону про перехід із 2009 року на європейську ціну експортованого ними газу ставить Україну перед реальною перспективою переходу з наступного року на закупівлю газу за європейською ціною без жодного адаптаційного періоду.

(сайт «Економічна правда»)