Черновецького поменшало наполовину

14.03.2008
Черновецького поменшало наполовину

Учора представники Блоку Тимошенко пікетували ЦВК з вимогою зареєструвати нових депутатів Київради від БЮТ. (Фото УНІАН.)

Учора в оточеній жовтою автотехнікою мерії («маршрутники», які продовжують страйкувати, розставили своїх залізних коней уздовж Хрещатика) царювало пожвавлення. Зголодніла за засіданнями Київради преса жваво оточила секретаря Київради Олеся Довгого, щоб почути з його вуст дві новини. По–перше, Довгий запросив до слова головного державного виконавця підрозділу примусового виконання рішень Головного управління юстиції Сергія Крайчинського. Той повідомив про рішення Радивилівського райсуду Рівненської області, яким Блоку Тимошенко... заборонено «користуватися» імперативним мандатом. Після цього секретар Київради зачитав лист від Леоніда Черновецького до Президента України: київський мер і очільник міської держадміністрації попросився відсторонити його з другої посади. Щоправда, лише на десять днів.

 

Йдучи — іди. І не повертайся

Останню заяву Черновецького кулуари Київради сприйняли як істерику. Звісно, муніципальна преса, рухами якої активно керував радник мера Казбек Бектурсунов, подасть звістку саме під тим соусом, яким її заправив сам Черновецький. Його, мов­ляв, несправедливо образили напередодні на засіданні Кабміну, де Черновецький почув «вислови на свою адресу, які ганьблять його честь та гідність». Тож він вирішив просити главу держави створити незалежну комісію, яка ретельно перевірить керівника КМДА на профпридатність. Тим часом сам Черновецький перепочине у відпустці за власним бажанням і за власний (підкреслено заявником!) рахунок.

Що ж, початок у цієї ініціативи був добрий, але головне — не зупинятися на досягнутому. Не чекаючи «прискорення» від Президента України, який і сам може прийняти рішення щодо усунення Черновецького.

До речі, за даними джерел «УМ» на Банковій, Віктор Ющенко станом на вчорашній ранок збирався видати указ про тимчасове відсторонення Леоніда Черновецького з посади голови КМДА — чого мер, власне, і попросив. Так що міський голова, можливо, зіграв на випередження: поза приниженого та зганьбленого була для нього вимушеною...

Указ Ющенка був би й відповіддю Віталію Кличку, який, коментуючи в кулуарах демарш Черновецького, зазначив, що киянам важливо почути, що думає з приводу ситуації у місті сам Президент, а не лише його секретаріат в особі Віктора Балоги. (Надвечір Президент таки відсторонив Черновецького з посади в КМДА на 15 днів, доки триватеме розслідування. - Прим. для сайту, після підписання газети до друку).

Так чи інак, а критична маса невдоволення Черновецьким усе ж впливає на перебіг подій. Пікетникам міськради хочеться вірити, що тимчасова відмова Черновецького від одного зі своїх крісел набуде ефекту снігової кулі — слідом за КМДА він покине і мерію, ба, навіть і Київ. Можливо, місту Радивилів терміново потрібен мер?

Підроблена печатка на підробленому рішенні?

До речі, про географію. З якого дива районний суд цього славного міста взявся вирішувати долю столичних депутатів — це ще та загадка. Логічно припустити, що хтось із зацікавлених персон звернувся до Радивилівського райсуду з оскарженням рішення з’їзду Блоку Юлії Тимошенко від 2 червня 2007 року про позбавлення 15 перебіжчиків мандата Київради. Але цю історію ми вже «проходили». Як відомо, 11 січня 2008 року Дніпровський районний суд Києва призупинив провадження в даній справі до розгляду Конституційним Судом закону про імперативний мандат. А вже 1 лютого Апеляційний суд столиці прийняв ухвалу, у відповідності до якої рішення з’їзду БЮТ є законним. То що, «наша пісня гарна й нова»?

«Розрулити» питання із перебіжчиками від БЮТ і справді виявилося тяжчим, ніж це здавалося спочатку: ЦВК ніяк не збере кворум, аби розв’язати проблему, яка прийшлася не по зубах територіальній виборчій комісії. І хоч голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал заперечує будь–яку «змову» ЦВК і секретаріату Президента (який активно бере під своє крило Черновецького), ситуація все одно виглядає дивною і підозрілою. Дійшло до того, що Шаповал запропонував усім своїм колегам подати у відставку.

Але повернімося до радивилівської Феміди. Хто звертався до цього суду — невідомо. Ким ухвалене його рішення — теж невідомо. Із сесійної трибуни лідерка київської фракції БЮТ Тетяна Меліхова розвінчувала фальш папірців, якими помахали перед носом депутатів Довгий і Крайчинський: у судовому рішенні відсутня перша сторінка, відсутня дата, стоїть розмита печатка, говорила вона. Водночас у коментарях «УМ» однопартієць Меліхової Олександр Бригинець зазначав, що фарс із вердиктом суду був потрібен тільки для того, аби відкрити нарешті сесію. Хоча народний депутат України від БЮТ Андрій Портнов вважає, що вчорашня сесія Київради таки не відбулася, тобто не була легітимною, адже в її роботі брали участь 15 неправочинних депутатів. А підробка судового рішення «тягне» на кримінальну справу, каже Портнов.

Словом, далі буде. Але от що прикметно: Партія регіонів, яка досі всіляко ухилялась від розмов про дострокові вибори мера, заявила вустами глави столичної парторганізації Василя Горбаля, що також висуватиме свого претендента на крісло столичного керівника. Отже, кадрова революція таки гряде?