Українці наслідили в Європі

14.03.2008
Українці наслідили в Європі

Українець Олександр Яковенко з «Андерлехта» проходить мюнхенця Філіппа Лама. (Фото Рейтер.)

Повторні зустрічі 1/8 фіналу другого за рангом європейського клубного турніру виявилися більш запальними, ніж деякі недавні матчі Ліги чемпіонів. Засвітилися вчора на полях Старого світу й два українські футболісти.

Анатолій Тимощук із капітанською пов’язкою вивів петербурзький «Зеніт» на домашній поєдинок Кубка УЄФА проти французького «Марселя». З огляду на результат першої гри суперників і блідий вигляд російського чемпіона в Марселі, шансів на сумарний виграш у команди голландського тренера Діка Адвоката було небагато. Єдиний м’яч Аршавін забив під завісу двобою за рахунку 0:3. Як виявилося, той гол мав велике значення.

Перед своїми вболівальниками, в умовах аншлагу на стадіоні в Петровському парку, пітерці сотворили справжнє диво (навіть попри те, що Адвокат через дискваліфікацію від УЄФА стежив за подіями з трибуни). У два такі потрібні голи свої виходи на побачення з голкіпером гостей Стівом Мандандою втілив форвард збірної Росії Павло Погребняк. Після такої поразки темношкірим представникам французького клубу залишилося тільки скаржитися на те, що їх образили расистські вигуки пітерських фанів, котрі кинули на поле банан й імітували вигуки мавп.

Тимощук відіграв весь матч, отримавши в середині другого тайму від англійського рефері Майка Райлі жовту картку за два поспіль грубі порушення правил.

Надовго запам’ятає минулу середу і півзахисник молодіжної збірної України Олександр Яковенко, який приніс бельгійському «Андерлехту» перемогу над «Баварією» в Мюнхені. Щоправда, гол 20–річного українця не міг суттєво вплинути на підсумок двораундового протистояння, оскільки в Брюсселі господарі були розчавлені безжальною машиною Отмара Хіцфельда (5:0).

Запеклим вийшло німецьке дербі. Сусіди по турнірній таблиці бундесліги (третє й четверте місця), «Гамбург» і «Байєр», виявили чвертьфіналіста Кубка УЄФА лише за рахунок м’ячів, забитих на чужому полі. Більше їх виявилося у леверкузенців — екс–партнерів Андрія Вороніна. Замість Ворони тепер в атаці «фармацевтів» задає тон боснієць Сергей Барбарес, який раніше грав за «Гамбург». Він засмутив свою колишню команду голом, а після матчу з цього приводу... заплакав.

Ще у двох дуелях щасливчика виявляли в серії 11–метрових. Гості Ліверпуля із Флоренції дозволили «Евертону» відіграти два м’ячі, але засмутили англійців у «футбольній лотереї». Італійський голкіпер Себастьян Фрей парирував м’яч після удару Ягелки, а Аєгбені «засвітив» шкіряну кулю в поперечину.

Інший англійський клуб, «Тоттенхем», після домашньої поразки ПСВ відновив «статус кво» в Ейндховені зусиллям болгарського форварда Бербатова. Тут вирішальним став аж 14–й пенальті, коли Шимбонда пробив повз ворота.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу (повторні матчі). Результати середи:

«Зеніт» (Росія) — «Марсель» (Франція) — 2:0 (Погребняк, 39, 78; перша гра — 1:3)

«Баварія» (Німеччина) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:2 (Лусіо, 9 — Серхат, 20; Яковенко, 35; 5:0)

«Евертон» (Англія) — «Фіорентина» (Італія) — 2:0 (пен. — 2:4; Джонсон, 16; Артета, 67; 0:2)

«Гамбург» (Німеччина) — «Байєр» (Німеччина) — 3:2 (Троховськи, 53; Герреро, 65; ван дер Варт, 81— Барбарес, 19; Гекас, 56; 0:1)

ПСВ (Голландія) — «Тоттенхем» (Англія) — 0:1 (пен. — 6:5; Бербатов, 81; 1:0)

«Гетафе» (Іспанія) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:0 (Альбін, 77; 2:1)