«Леоніде, до вас дама! З косою»

13.03.2008
«Леоніде, до вас дама! З косою»

У Юлії Тимошенко було не надто багато часу — усього лише одна неповна ніч, аби як слід відпочити після виснажливої поїздки до Брюсселя. Проте на вчорашньому ранковому засіданні Кабміну Леді Ю виглядала просто чудово: чергова елегантна сукня в коричневих тонах сиділа на ній бездоганно, добре виконаний макіяж створював враження аристократичної білизни шкіри, а очі горіли праведним вогнем обурення. Так буває завжди, коли Прем’єрка готується йти в атаку. Учора особливо яскраві іскорки пролітали, коли вона вголос вимовляла слово «Черновецький». Дійшло до того, що уряд проголосував за відставку цього Черновецького з КМДА, яку, втім, має затвердити Президент.

 

Якщо Черновецький не йде в Кабмін, Кабмін йде до Черновецького

На засіданні Кабміну розглядали результати перевірки діяльності Київської міської державної адміністрації. Запросили й її голову — Леоніда Черновецького. Його зі своїм постійним опонентом, міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, організатори вирішили розсадити на різні ряди — аби чогось не сталося. Втім такі побоювання виявилися марними: київський мер запрошення від пані Тимошенко не прийняв.

Така поведінка Леоніда Черновецького неабияк розлютила Юлію Володимирівну: «Вони вважають, що мають право себе так поводити!». Адже це тільки з одного боку він обраний народом міський голова, тобто самостійна гілка влади, непідзвітна жодним вертикалям. Але з другого боку «мер усіх киян» є головою Київської державної адміністрації, призначений на цю посаду Президентом України, і за свою роботу має звітувати відповідно до правил бюрократичної машини. Юлія Тимошенко, запрошуючи Черновецького до великої зали, мала на увазі його другу іпостась, а сам герой втік під рятівну тінь «народного вибору».

Оточення мера Прем’єр назвала словосполученням «корупційна шайка», яке чомусь не увійшло до тексту стенограми її виступу. Слова «махрова корупція» також не залишали сумнівів щодо ставлення Юлії Володимирівни до міської влади. І це незважаючи на слова вірності, дружби і заклики спільно діяти на благо українського народу, які Черновецький висловив у листі на адресу Прем’єра напередодні.

І ти, Богдане?!

Роль головного ката міської влади, який зачитував звіт «комісії у справах Черновецького», доручили самому міністру економіки Богданові Данилишину. Київ, за його словами, залишається лідером серед інших вітчизняних міст щодо економічного зростання. Почувши таке, Юлія Володимирівна відірвала погляд від своїх паперів, і Богдан Михайлович почав наводити факти, як наша столиця сильно відстає від інших головних міст: Праги, Відня, Москви. Скажімо, у білокам’яній середня зарплата удвічі вища, ніж отримує мешканець міста каштанів: 1200 доларів проти 500. Натомість у нас одні з найвищих цін на житло, а про роль корупційної складової у формуванні вартості наших квадратних метрів не згадував тільки лінивий.

Втрати міського бюджету від роздачі «своїм людям» землі Богдан Данилишин оцінив мільярдами гривень! Комісія, вивчивши необхідні папери, виявила, що Леонід Черновецький згадував про закон лише в окремих, дуже нечастих випадках. Весь інший час він відчужував дорогоцінну київську землю, дозволяв будівництво у парках, на територіях культурних об’єктів за покликом великодушного серця та не забуваючи про власну кишеню.

«За часів Черновецького до ген­плану внесли сімдесят змін — замість транспортних коридорів у місті, яке задихається від заторів, дозволили збудувати хмарочоси. Через кілька років проїхати Києвом буде неможливо», — звинувачував нинішнього київського мера його палкий опонент Володимир Бондаренко. Нардеп із БЮТ розповів широкій публіці і про ноу–хау команди Леоніда Черновецького. Оскільки просто роздавати землю виходить не завжди, поважна людина, котра небайдужа серцю київського міського голови, купує собі маленький об’єктик нерухомості. Скажімо, будку для охорони в парку. А вже потім сесія, розглянувши клопотання, виділяє під існуючу споруду земельну ділянку за принципом: кілька гектарів заповідної земельки для такої милої будки будуть дуже доречними.

Міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук дуже здивований, що в Києві влада дуже чуйно ставиться до деяких благодійних фондів, наділяючи їх десятками гектарів землі, лісу та водного плеса. Прагнучи максимальної самостійності, пан Черновецький створив власний «держкомзем», і його рішеннями підміняє ухвали державної влади. Особливо в найприбутковішій царині — відводу земель і житлового будівництва. «Видано 30 дозволів на будівництво надвисоких будинків у Києві. Як експеримент! — обурюється Бондаренко. — Що ж це за такий масштабний експеримент готується?».

ЦВК також переламаємо...

...Юлія Володимирівна увійшла до зали засідань, коли вже стало відомо: Центральна виборча комісія, яка мала надати повноваженням новим депутатам Київської міськради від БЮТ, знову не може зібратися. І знову через відсутність кворуму. «Нові штики» замість тих, котрі перебігли у більшість Черновецького, Блоку Юлії Тимошенко потрібні, як повітря — боротьба за крісло мера загострюється. А членів ЦВК, як і в розпал боротьби між «помаранчевими» та «блакитними» після дострокових парламентських виборів, знову заразилися невідомим вірусом. Тільки якщо тоді, коли треба було голосувати за вигідні рішення для демократичної більшості, біль у суглобах, нудоту та «головокружіння» відчували прихильники «регіоналів», то нині все змішалося у нашому домі. «Що найбільш дивно, саме та частина Центральної виборчої комісії, яка представляє демократичну коаліцію на чолі з головою ЦВК, якраз і саботує ухвалення такого рішення, — метала громи і блискавки Юлія Тимошенко, — щоби в міськраді з’явилася демократична більшість, а не більшість мера Черновецького, яка була скуплена земельними ділянками».

І справді, за інформацією керівництва ЦВК, у відрядженні перебуває голова комісії Володимир Шаповал, на лікарняному — Юрій Данилевський, Андрій Магера, Олександр Шелестов, Анатолій Писаренко, Юрій Донченко.

Але найтрагічніше, за словами Прем’єра, що нині в Конституційному Суді готуються розглянути подання, яке «має на меті вихолостити закон про імперативний мандат для місцевих депутатів». Тобто, скасувати головні його положення і не дозволити виборцям «чистити» зі списку депутатів тих, «які порушують мораль, Конституцію, закони».

Причини, чому влада і правоохоронці, такі любязні із нинішнім київським мером, Юлія Тимошенко знає: команда Леоніда Черновецького роздає великі ресурси міста Києва, і на їхній базі роздає хабарі. «Тому вся державна машина стає на задні лапи і працює в услужіння корумпованим чиновникам», — відрізала Прем’єр. А нардеп Володимир Бондаренко назвав цифри: 10 гектарів київської землі одержала прокуратура, а ще 12 — суди. І це, мовляв, тільки офіційно. «Або демократична команда буде переламувати цю ситуацію, або ми будемо співучасниками цих неприглядних процесів», — Юлія Володимирівна дала зрозуміти, що боротиметься із командою Черновецького до перемоги. Своєї або їхньої.

Прямим текстом

Одним із найбільших критиків Леоніда Черновецького став його попередник Олександр Омельченко. «Він (Черновецький. — Авт.) не володіє ні українською, ні російською мовою. Ось його побажання читачам однієї газети. У семи рядках сім помилок! Пропоную, щоб він написав диктант на дві сторінки. Це будуть жахливі дві сторінки! Він не проводить засідання, колегії, сесії — всупереч своїм обов’язкам. Десять, п’ятнадцять хвилин — і все, в роті пересохло — і пішов. Людина нездорова, це не сміх, це горе! Я йому пропонував: піди за станом здоров’я, і тобі нічого не буде...».

 

ВИСНОВКИ
«Прошу вас, заберіть його звідси!»

Кабінет Міністрів звернувся до Президента України з поданням про звільнення Леоніда Черновецького з посади голови Київської міськдержадміністрації. За таку пропозицію проголосували 16 міністрів, а п’ятеро, серед них і міністр юстиції Микола Оніщук, утрималися. Головний юрист країни заявив колегам, що відсторонити Черновецького не вдасться, оскільки повноваження призначеного «згори» голови адміністрації неможливо роз’єднати із повноваженнями голови міськради, обраного киянами. З тих самих міркувань проти звільнення Черновецького виступив і голова СП Віктор Балога.

Паралельно уряд звернувся до Верховної Ради з пропозицією провести дострокові вибори мера Києва і Київради. А про всі недоліки, про які розповідали урядовці й депутати, повідомлять Генерального прокурора і попросять вжити заходів. Усі доповіді про корупцію київської влади покладуть на стіл Вікторові Ющенку. «Я хотіла, аби ми не захищали Президента від цієї інформації», — сказала Юлія Тимошенко.

У відповідь Черновецький закликав Ющенка... відправити уряд Тимошенко у відставку.