Партію врятує єдина партія?

04.03.2008
Партію врятує єдина партія?

В’ячеслав Кириленко вітає Ярослава Ющенка. (Фото з сайту NUNS.com.ua)

Партія «Народний союз «Наша Україна» вийшла із засідання політради, котре відбулося в середу, без втрат. Сенсацій не трапилося, і нових демаршів — теж. Засідання тривало близько п’яти годин. Під час відвертих дискусій «нашоукраїнці» провели ротації в керівництві партії — заступником голови обрали племінника Президента Ярослава Ющенка (він працює заступником керівника Харківської ОДА), а членом президії — Миколу Мартиненка. Також «нашоукраїнці» зобов’язалися пришвидшити процес створення єдиної партії на основі блоку «НУНС».

На створення «помісної» партії виділено два місяці. Це час, за який партії мають провести з’їзди і ухвалити рішення про об’єднану силу. «НСНУ не буде зупинятися на шляху просування до створення єдиної партії. І якщо в когось будуть виникати причини, щоб не входити в партію, ми не будемо їх чекати, а будемо працювати з тими, хто причин вигадувати не буде», — сказав В’ячеслав Кириленко після засідання ради.

Роман Зварич презентував раді статут єдиної партії і похвалився, що програмні засади готові на 95 відсотків.

Партію планують створити шляхом злиття. Аби дозволити такий механізм єднання, треба внести зміни до законодавства. Відповідний проект було зареєстровано у Верховній Раді минулого тижня.

На засідання ради так і не прийшов Президент Віктор Ющенко. Хоча напередодні, в п’ятницю, він допускав свою появу серед партійців. Схоже, глава дер­жави не хоче ставати на конкретний бік у внутрішніх розборках. З іншого боку, обрання Ярослава Ющенка заступником Кириленка — теж знакове. Це яке не яке, але свідчення «нашоукраїнської» позиції Президента.

Відкритий конструктивний діалог та підсумки засідання влаштували двох «губернаторів», які напередодні заявляли про можливість вийти із НСНУ, — голів Київської та Дніпропетровської ОДА Віктора Бондаря та Віру Ульянченко, і вони вирішили залишитися в «Народному союзі...».

«Я взяв тайм–аут на тиждень для ухвалення рішення. Гадаю, що є ще можливість на базі «Нашої України» побудувати дійсно потужну партію, про яку я казав», — відзначив після засідання ради Віктор Бондар. «Якщо на базі «НУНС» буде створено потужну партію, яка забере найпотужніших, найповажніших людей у суспільстві, бізнесменів, громадських діячів, вона має шанс розвиватися», — додав дніпропетровський «губернатор». Його виступ був на раді серед найрезонансніших. Бондар вважає, що в цю партію мають увійти успішні бізнесмени, мери міст, «губернатори» — «люди, які впливають на ситуацію», а сама партія мала б уникати суто ідеологічного, право–національного іміджу.

Народний депутат, брат глави держави Петро Ющенко наполягає на тому, що НСНУ залишиться президентською партією. Петро Андрійович не має наміру виходити із партії, передає його позицію сайт «Українська правда». На питання журналістів, як тоді сприймати позицію Балоги, котрий вийшов із НСНУ, Ющенко–старший відповів: «У нього є варіант із додатковими резервами, які ми цим залом не охоплюємо. Можливо, на Сході, можливо, на Півдні».

Отже, схоже на те, що альтернатива НСНУ таки буде. За чутками, нова партія постане на основі викупленого бренду «Велика Україна».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Андрій Парубій, народний депутат від «НУНС», член політради НСНУ:

— Я задоволений тим, як пройшло засідання. Була величезна кількість делегатів, такого кворуму в нас давно не було. Це засвідчило великий інтерес та відповідальність членів партії у такий вирішальний момент. Не сталося того, що пророкували аналітики: мовляв, у партії розкол і на засіданні буде заявлено про вихід із партії багатьох членів.

Я думаю, що на позицію тих людей, які раніше заявляли про можливість виходу із НСНУ, але все–таки залишилися, вплинула єдність, яку продемонстрували члени ради, а також активізація процесів щодо створення партії. Активність позиції і спільність позиції зумовили бажання не робити швидких кроків, а шукати компромісу і рухатися пліч–о–пліч.

А основне — було задекларовано принцип побудови нової партії. Крайній термін для переговорів із керівництвом партій — два місяці — це добре. Якщо вони не захочуть, то ми будемо спілкуватися з рядовими членами партій і запропонуємо їм увійти до об’єднаної сили.