Знай мову і не женися аби на кому

06.02.2008
Знай мову і не женися аби на кому

Черги іноземців, які хочуть отримати дозвіл на роботу, перед центральним офісом празької поліції. (Фото автора.)

Чехія внесла суворі зміни у закон про іноземців. Відтепер іноземець, який уклав шлюб із громадянином Чехії, отримуватиме право на постійне місцепроживання не автоматично, а лише через два роки, і для отримання такого права слід скласти іспит зі знання мови.

 

Якщо нелегал допомагатиме поліції...

Ті, хто вирішив співпрацювати з компетентними органами, щоб виводити на чисту воду підозрілих у скоєнні злочину, згідно з новим законодавством, матимуть більше шансів отримати дозвіл на перебування в країні. В основному, це стосується жертв торгівлі людьми чи нелегальних мігрантів. Такі іноземці матимуть право звернутися з питань постійного місця проживання за чотири роки, а не п’ять, як це впроваджено для «звичайних» пошуковувачів дозволу на проживання. Суворішими стали правила реєстрації місця проживання (прописки) іноземців на території ЧР. Дія дозволу на перебування (візи) припинятиметься, якщо прописка була надана на основі неточних, недійсних, неправдивих чи підроблених документів, чи якщо об’єкт, де прописаний іноземець, ліквідовано; якщо місце проживання не має належних для цього умов; якщо власник або орендар об’єкту не бажає, щоб іноземець був прописаний за даною адресою.

Фіктивний шлюб? Не вихід...

Раніше, щоб отримати право на постійне місце проживання у Чехії, іноземцеві досить було одружитися або ж прожити у країні п’ять років. Саме завдяки цій нормі протягом останніх трьох років кількість легалізованих іноземців у Чехії зросла вдвічі (до 400 тисяч, з них третина — українці). Нині цього вже недостатньо, і поліція має чимало важелів щодо тих, хто сподівається отримати дозвіл на перебування, уклавши фіктивний шлюб. Так, у законі вказано, що іноземцю доведеться пакувати валізи, якщо з’ясується «цільова поведінка з метою отримання дозволу на перебування». Те саме стосується випадків, коли спільний дохід сімейства, де є іноземці, буде нижчим за офіційний життєвий мінімум. Цікаво, що закон визнає гомосексуальні шлюби, тож терміни «чоловік», «дружина» будуть ідентичними термінам «партнер» і «партнерка» й стосуватимуться осіб однакової статі.

Найбільше протестів з боку правозахисних організацій викликали саме «шлюбні» зміни закону. Міністерство внутрішніх справ пов’язувало їх з тим, що останнім часом зросла кількість громадян України, Росії, В’єтнаму та Нігерії, які укладають сумнівні шлюби з чехами здебільшого спеціально для того, щоб тримати «вічно діючу візу» до Чехії, а тепер — й усієї Європи. Кількадесят громадських організацій нещодавно склали петицію до керівництва країни, в якій наголошується, що поліція відтепер автоматично ставитиме під підозру всі шлюби чехів з іноземцями — і фіктивні, і ті, що «за коханням». І тепер гостям країни, які одружилися із чеським громадянином, два перші роки доведеться влаштовуватися на роботу лише за спеціальним дозволом, а безробітні не зможуть отримувати соціальну допомогу чи «декретну» підтримку.

Знай мову «другої Батьківщини»!

Навіть легально проживши у країні п’ять заповітних років, іноземцеві слід буде довести, що він знає чеську мову, і показати документ (диплом, свідоцтво тощо) про це, виданий місцевою школою чи вузом. Такий документ не вимагатиметься лише від неповнолітніх іноземців, які хоча б рік відвідували школу з чеською мовою навчання, та від осіб похилого віку (старших 60 років). Ця норма закону діятиме з наступного року. Достатнім рівнем знання буде вважатися елементарне володіння чеською, тобто коли людина може так–сяк спілкуватися на загальні, побутові теми, розповісти про себе, свою родину, роботу.

Критика призвела до «зеленої картки»

Критика такого суворого і у багатьох пунктах непрозорого закону таки викликала в Чехії хвилю дискусій. І реакція з боку властей не забарилася. Уряд запропонував внести зміни до закону про працевлаштування, які б надали тимчасовим трудовим мігрантам з–за кордону можливість оформити так звану «зелену карту». Вона має полегшити бюрократичний тягар із оформленням робочих та підприємницьких віз (нині ця процедура розтягується аж на півроку). Це має бути єдиний документ, який поєднуватиме у собі всі дотеперішні — дозвіл і на роботу, і на перебування. Й на відміну від нинішньої «робочої візи», він діятиме 2—3 роки, а не рік. Проект «зелена картка» розробляє Міністерство праці з тим, що він набуде чинності наступного року.

Юрист Павел Чижинський зауважує, що закон має «поліцейський характер»: «Він не обмежує сваволі адміністративних органів до іноземців. Він пишеться й реалізується чиновниками Міністерства внутрішніх справ та поліції у справах іноземців. Законодавча база щодо іноземців взагалі не є предметом громадського обговорення.... Політики слухняно виконують те, що їм скажуть урядовці — де–юре «виконавці». Тому закон зводить нанівець результати всіх програм з інтеґрації іноземців, які нині проводять багато чеських державних та недержавних ін­ституцій».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>