СОТ увімкнув секундомір

05.02.2008

Сьогодні, рівно о 17.15 за київським часом, у швейцарському місті Женева відбудеться подія, до якої наша держава готувалася впродовж останніх п’ятнадцяти років: на засіданні генеральної ради Світової організації торгівлі підпишуть протокол про вступ України до СОТ. На церемонію погодився прибути Президент Віктор Ющенко.

Відповідно до правил СОТ, ми маємо у запасі час до 4 липня нинішнього року. Саме до цієї дати Україна мусить ратифікувати в парламенті протокол про вступ. За словами віце–прем’єр–міністра Григорія Немирі, нам треба ще внести деякі зміни до одинадцяти законів. «Це технічні зміни, але вони є частиною процедури ратифікації», — пояснив віце–прем’єр. Після того як парламентарії скажуть «так» СОТ, треба почекати ще рівно 30 днів — і тільки тоді наша держава стане повноправним членом цієї впливової міжнародної організації.

Нагадаємо, що заявку на вступ Україна подала ще навесні далекого 1993 року, майже одночасно з Росією. Багато експертів вважали, що для нас дуже важливо було стати членами організації раніше, ніж північні сусіди, оскільки, за великої кількості господарських і майнових суперечок, ця країна могла тривалий час гальмувати процес нашого вступу. І ми справді випереджаємо росіян.