Нема життя без йоду

31.01.2008

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначається 4 лютого, столичні медики закликають киян пройти обстеження щитоподібної залози. Як розповів «УМ» головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка, візит до медика допоможе не лише попередити хвороби, пов’язані з дефіцитом йоду в організмі, але й своєчасно виявити і почати лікування доброякісних утворень та раку щитоподібної залози.

Статистика свідчить, що кількість захворювань на рак щитоподібної залози в Україні щороку зростає на три відсотки. За словами головного лікаря Центру хірургії та реабілітації хворих із патологією щитоподібної залози Київського міського ендокринологічного центру, заслуженого лікаря України Миколи Гульчія, це захворювання тривалий час може залишатися непоміченим. Тому всім пацієнтам із вузловими утвореннями необхідно регулярно (щонайменше раз на півроку) проходити ультразвукове дослідження залози. Якщо ж людина відчуває тиск на дихальні шляхи, стиснення в горлі, утруднене ковтання, помічає зміну тембру голосу, припухлості та новоутворення над ключицею, треба негайно звернутись до ендокринолога.

Здійснити обстеження щитоподібної залози українці можуть у багатьох місцях: у районних поліклініках, міських ендокринологічних центрах, певних відділеннях обласних лікарень, у столичних інститутах та приватних клініках. У медичних закладах можна зробити ультразвукове дослідження залози, щоб виявити об’ємні утворення, здати аналіз сечі на вміст йоду, щоб виявити дефіцит мікроелементу, перевірити функцію залози, щоб дізнатися, чи виробляє орган достатню кількість гормонів.

Якщо функція залози пригнічена, людина стає млявою, швидко втомлюється, втрачає інтерес до фізичної активності, страждає від надмірного випадання волосся, ламкості нігтів та сухості шкіри. У таких випадках людині призначають невеликі дози тироксину — гормону щитоподібної залози. Цей гормон є вкрай важливим для нас, оскільки стимулює процеси обміну в організмі. Найцікавіше, що нестача в організмі тироксину тісно пов’язана з дефіцитом йоду, оскільки важливий мікроелемент входить до складу речовин, які згодом конденсуються в гормон тироксин.