Шпигуном по голові

31.01.2008
Шпигуном по голові

Малюнок Сергія Боборикіна.

28 січня Білий дім визнав, що великий американський шпигунський супутник вийшов з–під контролю: космічний апарат не зміг втриматися на заданій траєкторії і зійшов з орбіти внаслідок відмови в роботі силової та енергетичної установок. Існує велика ймовірність, що наприкінці лютого чи на початку березня залишки супутника впадуть на Землю, застерігають фахівці, причому наразі невідомо, в якому місці, передає «Ассошіейтед пресс». Найгірше те, що подібні супутники мають на борту різні небезпечні субстанції, наприклад, радіоактивні матеріали та токсичне пальне. У даному випадку, за непідтвердженими даними, які переповідає впливова газета «Нью–Йорк Таймс», йдеться про плутоній–238.

Досі настільки загрозливої ситуації не виникало, бо подібні космічні апарати контрольовано спускалися в земну атмосферу, і місцем їхнього падіння був Світовий океан. Американські урядові агенції нині розробляють програми мінімалізації можливих збитків, якщо супутник впаде на густо населені регіони планети, пише «Нью–Йорк Таймс».

З урахуванням нахилу орбіти супутника його падіння можливе в межах 58,5 градуса південної широти і 58,5 градуса північної широти, тобто практично на всій заселеній території суші. Впродовж 50 років космічної історії ще не зареєстровано жодного випадку смерті людини від космічних уламків, але тепер це може змінитися. Окремі експерти вважають, що джерелом живлення супутника є ядерний реактор, тому в місці його падіння можна очікувати ядерний вибух.

Шпигунський супутник NROL–21 (абревіатура від National Reconnaissance Office, тобто Національне управління космічної розвідки), розробила американська корпорація «Локхід Мартін». Імовірно, апарат належить до останнього покоління американських супутників електронно–оптичної розвідки КН–13. Цей космічний апарат вагою більше п’яти тонн та розміром із мікроавтобус був виведений у космос ракетою–носієм «Дельта–2» 13 грудня 2006 року із Західного випробувального полігону Космічного командування США, що на авіабазі «Ванденберг» у штаті Каліфорнія. Космічні апарати вагою більше трьох тонн зазвичай не згорають до останку в земній атмосфері, а їхні залишки так чи інакше досягають поверхні планети зазвичай із досить значною швидкістю.

NROL–21 перебував на початковій орбіті на висоті 376/354 км, період обертання — 91,83 хвилини. Тепер же він обертається на висоті приблизно 270 кілометрів і щодоби наближається до Землі на 700 метрів.

Думку експертів про те, що проблеми з найновішим американським космічним розвідником почалися відразу після старту, підтвердило ще 7 березня 2007 року в інтерв’ю агенції «Рейтер» анонімне джерело в Агентстві національної безпеки США. Згідно з тими даними, відразу після старту стався збій програми бортового комп’ютера. Відтак інженери Центрального пульта управління спробували відформатувати диск бортового комп’ютера і дати йому нове програмне забезпечення, але і ця спроба виявилася невдалою. За словами джерела агенції, те, що експериментальний супутник вартістю багато сотень мільйонів доларів утрачено, стало зрозумілим уже 14 грудня 2007 року.

За інформацією газети «Нью–Йорк Таймс», на програму розробки вдосконалених супутників–шпигунів, яка має кодову назву 8Х, з 1990 року і до останнього часу витрачено вже 7,6 млрд. доларів. На думку деяких компетентних експертів, супутник, який впав на територію Перу у вересні минулого року («УМ» повідомляла про цей випадок, оскільки тоді загинуло багато домашньої худоби та багато перуанців почувалися зле), належав до серії перехідних моделей КН–12–4 і був прототипом серії КН–13. Влада США офіційно і не підтвердила, і не спростувала ці повідомлення.

Кореспондент агенції «Ассошіейтед пресс», яка 28 січня першою повідомила про загрозу з неба, поставив представнику Ради національної безпеки США Гордону Джондро, який відповідає за програму супутників–шпигунів, пряме запитання: «Чи не збираються США ліквідувати апарат з допомогою ракети–перехоплювача?» Чиновник відмовився відповідати, але запевнив, що Конгрес США та дипломатичні представництва країн у США поінформовані про ситуацію, що склалася.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>