«Їжаки» «нахімічили»

31.01.2008
«Їжаки» «нахімічили»

Горан Чакич приніс «Хіміку» шість очок. (Фото ФІБА–Європа.)

У сезоні 2007/08 в єдиному чоловічому клубному турнірі під егідою ФІБА стартували чотири українські команди. «Одеса» завершила виступ уже в першому кваліфікаційному колі, «Дніпро» — в другому, «Черкаські мавпи» й «Хімік» пробилися до групового етапу. Пройти ж його й вийти у «плей–оф» удалося одному нашому представникові — клубу з Південного.

 

Останній бій, він — переможний

Подальшу долю «Хіміка» в Єврокубку ФІБА визначив шостий тур групового раунду. Аби пробитися до чвертьфіналу, команді з Південного треба було обіграти в рідних стінах російський «Локомотив». Однієї з двох попередніх поразок підопічні Дмитра Базелевського зазнали якраз у Ростові, тож випала чудова нагода реваншуватися. Водночас і гостям мотивації не бракувало — виграш теж дарував їм жаданий «плей–оф».

Проте без травмованого хорватського центрового Крешимира Лончара, відомого за виступами в БК «Київ», «залізничників» вистачило ненадовго. Вони, було, повели перед — 17:7, але потім ледь не довели свого наставника Мілана Мінича до інфаркту, програвши відрізок на рубежі першої й другої 10–хвилинок із рахунком 0:19! У господарів влучними триочковими кидками здивував «великий» Александр Джурич. Посильно допомагали сербам і американському плеймейкеру Уайкіну Келлі двоє українців. Олександр Кольченко в підсумку назбирав вісім пунктів, а Андрій Корочкін — дев’ять.

Але і «їжаки», як називають команду з Південного, продемонстрували «феноменальне» вміння розбазарювати перевагу, дозволивши суперникові скоротити відставання з 19 очок до семи. Особливо постаралися темношкірий грек Комматос і молодий екс–форвард «Чикаго буллз» Томас Гарднер. Наприкінці матчу «Локомотив» спробував узяти на озброєння тактику фолів, але високий відсоток реалізації «Хіміком» штрафних кидків не дозволив гостям реалізувати ілюзії.

Таким чином, четверта перемога бронзового призера чемпіонату України в групі дозволила йому вийти в «плей–оф». Щоправда, через домашню поразку латвійським «Баронам» український клуб посів лише друге місце й не матиме переваги свого майданчика в чвертьфінальній дуелі з кіпрським АЕЛом. Серія до двох перемог відбудеться 19 і 26 лютого, а при потребі й 4 березня. Нагадаємо, що саме ця команда з Кіпру не дозволила пройти в груповий турнір дніпропетровському «Дніпру».

«Мавпи» теж вміють грюкати дверима

На відміну від «Хіміка», для «Черкаських мавп» остання гра «на Європі» не мала великого значення, адже шанс вийти з групи підопічні Йовіци Арсича втратили тиждень тому, коли не змогли здолати бельгійську «Дексію» з потрібною різницею очок. Тож проти аутсайдера групи — турецького «Банвіта» — черкащани грали лише за свій престиж і за право не називатися останніми.

Чесно кажучи, дії четвертої команди минулого чемпіонату України не вразили. «Помаранчевий» (за кольором форми) легіон грав аж надто хаотично, припускаючись дитячих помилок. Перемогу ж господарям принесли вдалі індивідуальні дії Мартинаса Андрюкайтіса та Павла Ревзіна. Литовський гігант до 24 очок додав три підбирання, чотири передачі й два блок–шоти, а українець цього дня влучав у кошик з–за шестиметрової дуги ледь не із заплющеними очима. Попри виграш у десятого за рангом колективу Туреччини, майбутнє «Мавп» поки що чітко не вимальовується. Чи залишить керівництво клубу серба Арсича на тренерському посту, чи знову тасуватиме склад — ці питання залишаються відкритими. А поки тривають ці «хитання», команда ризикує не потрапити навіть до «плей–оф» української суперліги.

 

ТАБЛО

Кубок ФІБА–Європа. 6–й тур. Група В. «Черкаські мавпи» (Україна) — «Банвіт» (Туреччина) — 87:81 (26:18, 22:18, 21:24, 18:21; Андрюкайтіс (24), Ревзін (20) — Коч (16)), «Дексія» (Бельгія) — «Урал–Грейт» (Росія) — 81:60.

Підсумкове становище: «Дексія», «Урал–Грейт» — 10, «Черкаські мавпи» — 9, «Банвіт» — 7.

Група D. «Хімік» (Україна) — «Локомотив» (Р, Росія) — 78:62 (15:17, 22:6, 16:21, 25:18; Джурич (17), Келлі (13) — Гарднер, Комматос (по 15)), «Шоле» (Франція) — «Баронз» (Латвія) — 80:78.

Підсумкове становище: «Баронз», «Хімік» — 10, «Локомотив», «Шоле» — 8.