НОВИНИ ПЛЮС

25.01.2008

Росіяни не погодяться на підвищення транзитних тарифів

Російський «Газпром» не має наміру вести переговори з Україною про зміну тарифів транзиту газу її територією. Про це інтернет­виданню «Газета.ру» повідомили у відділі інформації газового холдингу. Так РАТ «Газпром» прокоментував заяву Прем’єр­міністра України Юлії Тимошенко про перегляд ціни на транспортування російського газу в Європу з огляду на те, що ціна на газ для України збільшилася втричі, а вартість транзиту практично не зросла.

Майно Чорноморського флоту

Росія і Україна погодили питання інвентаризації майна Чорноморського флоту Росії, що базується на території України. Про це заявив статс­секретар — заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін. У свою чергу заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв також констатував прогрес на переговорах по Чорноморському флоту: «Є політична воля двох сторін знаходити взаємоприйнятні компроміси для врегулювання спірних питань. Ми також знайшли спільне розуміння юридичних аспектів перебування Чорноморського флоту на території України. Головне, що ми визначили механізм, як буде проходити інвентаризація майна. Сподіваюся, що цього року нам вдасться продовжити переговори в позитивному руслі».

Ситуація в Київраді

Мер Києва Леонід Черновецький після бійки з міністром Юрієм Луценком перебуває на лікарняному, але почувається вже краще. Про це журналістам повідомив секретар Київради Олесь Довгий. Водночас депутат від «Нашої України» Зорян Шкіряк розповів журналістам, що в середу зустрів мера в будинку міської ради, але «ніяких шрамів чи слідів побоїв на обличчі Черновецького не бачив».

Учора ж депутати Київради прийняли рішення направити керівництву держави два різні звернення щодо ситуації в столиці з корупцією та щодо інциденту між Луценком і Черновецьким. Перше звернення ініційоване депутатами опозиційних фракцій БЮТ та Блоку Кличка, які вимагають негайно провести розслідування діяльності міської влади. Представники Блоку Черновецького ініціювали інше звернення депутатів Київради — до Генпрокуратури, Ради, Кабміну й Президента щодо побиття міського голови. Прихильники Черновецького закликають Луценка написати заяву про відставку.

Продаж землі з аукціонів

Уряд має намір виставляти на аукціон земельні ділянки несільськогосподарського призначення. Про це Прем’єр Юлія Тимошенко сказала вчора на початку зустрічі з вітчизняними і іноземними інвесторами. За її словами, процедуру оформлення документів для отримання земельної ділянки буде спрощено з двохтрьох років до трьох­чотирьох місяців.

Ревізія «Нафтогазу»

Кабінет Міністрів доручив органам державної контрольноревізійної служби до липня ц. р. провести державний фінансовий аудит за 2007 рік НАК «Нафтогаз України» і її філій, представництв, структурних підрозділів та дочірніх підприємств. Відповідне розпорядження Кабміну від 23 січня оприлюднено на урядовому порталі. Крім того, уряд доручив ГоловКРУ до квітня ц. р. провести ревізію фінансово­господарської діяльності в другому півріччі 2006 року і в 2007 році дочірніх компаній НАК «Нафтогаз України» — «Укртрансгаз», «Укргазвидобування» і «Газ України».

Янукович хоче допомогти Тимошенко

Тіньовий уряд Віктора Януковича вимагає звільнити голову правління Ощадбанку Анатолія Гулея за «незадовільну організацію погашення заощаджень громадян, що призвела до приниження людської гідності, втрати здоров’я та навіть життя громадян України». Про це повідомляє пресслужба Партії регіонів. Опозиційний уряд вимагає вжити невідкладних заходів для наведення порядку при обслуговуванні громадян у касах Ощадбанку.