Ганган, на волю!

25.01.2008

Позавчора Замостянський районний суд Вінниці відмовив обласному УБОЗу в наданні згоди на тимчасовий арешт (сорок діб) шукача політичного притулку з Російської Федерації Михайла Гангана. Зачитавши постанову, суддя Чезганова в присутності великої кількості журналістів принесла вибачення Гангану від імені держави Україна за беззаконня, яке було з ним вчинено.

Нагадаємо, що 31 грудня вінницькі «убозівці» на центральному вокзалі міста затримали цього молодого російського опозиціонера, відомого участю в русі політичного спротиву режиму Путіна. Привід для наручників — Росія оголосила Гангана у міжнародний розшук через канали Інтерполу. Тоді той же Замостянський суд дав згоду на тимчасовий арешт Гангана, тож своє 22річчя член забороненої в Росії Націоналбільшовицької партії зустрів у подільському СІЗО.

Українські правозахисники і провідні опозиційні політики Росії закликали Україну відмовити Кремлю в екстрадиції Гангана й надати йому статус біженця. З відповідною заявою сам молодик звернувся напередодні арешту до Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Утім підлеглі Луценка, зокрема начальник Вінницького обласного УБОЗу полковник Соляр, не відмовилися від подання до суду щодо арешту Гангана. «Орлів Луценка» не зупинило те, що Михайло Ганган офіційно перебуває в процедурі надання статусу біженця і його видача до країни походження є неможливою за цілою низкою міжнародних договорів.

Як повідомляє Вінницька правозахисна група, суд підтримав вимогу Гангана і виніс окрему ухвалу на адресу прокуратури Вінницької області, якою зобов’язав її провести перевірку дій вінницьких «убозівців» на предмет наявності в них складу службових злочинів відносно російського шукача притулку. Незважаючи на це, окремі сайти подають інформацію, що правозахисники нібито вже підготували заяву до Генпрокуратури про порушення кримінальної справи щодо міністра внутрішніх справ Луценка за ознаками низки тяжких службових злочинів, а також позови про відшкодування шкоди, завданої міністром та його підлеглими, громадянам РФ Михайлу Гангану й Анастасії Курт­Аджієвій. Хай там як, а керманич МВС примудрився вляпатися у черговий скандал.

«Таку ганебну запопадливість перед російськими «колегами» співробітники МВС проявили навіть попри те, що Російська Федерація так і не направила Україні офіційного запиту через Міністерство юстиції про екстрадицію Гангана», — обурюються вінницькі правозахисники. Вони закликають Верховну Раду утворити спеціальну слідчу комісію для перевірки фактів порушень прав людини, що мали місце відносно Гангана, а також просять український уряд переглянути механізми здійснення екстрадиції до країн СНД.

Цікаво, що вчора під вечір у Києві на Богомольця, 10 відбувалося засідання громадської ради при МВС з питань забезпечення прав людини. Разом із міністром Луценком співголовою ради був керівник Української гельсінської спілки Євген Захаров. Серед питань порядку денного в пункті 6 значилося й таке: «Інформація у справі Гангана»...