Економічний давосизм

25.01.2008
Економічний давосизм

Під час бесіди Президента України й держсекретаря США. (Фото Миколи Лазаренка.)

Сьогодні завершується візит Президента України до Швейцарії, де він брав участь у Світовому економічному форумі. Віктор Ющенко був у Давосі впродовж трьох днів і мав вельми насичену програму. Сам форум триватиме до неділі.

Позавчора Ющенко зустрівся із державним секретарем США Кондолізою Райс. Ці переговори мали особливе значення з огляду на те, що Україна подала заявку про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО, а також на перспективу долучитися до Світової організації торгівлі. Глава американського зовнішньополітичного відомства побажала Україні успіхів і висловила підтримку наших євроатлантичних прагнень. Держсекретар відзначила, що Україна для США є «другом і демократичним партнером». Для Вашингтона важливим завданням є захист суверенітету та незалежності України, цитує Райс агенція «Ін­терфакс­Україна».

Також сторони обговорили календар двосторонніх контактів на цей рік. Зокрема, йшлося про візит президента Джорджа Буша в Україну. Точна дата приїзду поки не відома. Прес­секретар українського лідера Ірина Ванникова відзначила, що деталі будуть уточнюватися через дипломатичні канали.

Перебуваючи у Давосі, Віктор Ющенко також намагався запевнити міжнародну спільноту, що Україна є надійним і відповідальним партнером у царині енергетики. Зокрема, на секції «Політика в галузі трубопровідного транспорту» Президент наголосив, що Україна глибоко усвідомлює відповідальність за енергетичну безпеку в Європі. Він додав, що наша держава неухильно дотримується своїх транзитних зобов’язань.

Про енергетичну безпеку йшлося і на зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Зокрема, Віктор Ющенко обговорив зі своїм азійським колегою можливості співпраці над втіленням нафтопроводу «ОдесаБродиПлоцьк­Гданськ». Також ішлося про проект створення спільного енерготранзитного простору, учасниками якого можуть стати Азербайджан, Грузія, Литва, Польща, Україна, а також Естонія, Латвія, Словаччина, Туреччина, Румунія та Болгарія.

Учора в Давосі відбувся «круглий стіл» щодо благодійних проектів в Україні. Організатором виступив фонд Віктора Пінчука. Також український олігарх організував у Давосі вже звичний «український обід».

У графіку Віктора Ющенка також були зустрічі з президентом Аф­ганістану Хамідом Карзаєм, прем’єр­міністром Малайзії Ахмадом Бадані, Президентом ЄБРР Жаном Люм’єром, генеральним директором СОТ Паскалем Ламі.